Tidenes beste for Høyre

Aldri før har Høyre fått enn bedre meningsmåling enn dagens 40,1 prosent.

STØRST: Høyre-ledere Erna Solberg kan smile over rekordtall. (Foto: NTB scanpix).

Det er liten tvil om at det er Erna Solberg og Høyre som har valgvinden i ryggen, knappe åtte måneder før stortingsvalget. Normalen i januar er at Arbeiderpartiet går frem etter jule- og nyttårshelgen, mens Høyre har gått tilbake.

Dagens måling i Aftenposten, laget av Respons  Analyse, er uansett historisk. Aldri før har en nasjonal meningsmåling gitt 40 prosent til Høyre. Den forrige rekorden kom fra samme byrå og var på 38,8 prosent. Den stod på trykk 13. september i fjor. Infact som lager robopoll-målinger med automatiske talemaskiner for VG, har målt Høyre til 36,0 (24. september i fjor). Felles for de to byråene er at de vekter tallene sine mot hva velgerne stemte ved kommunevalget i 2011.

Der fikk Høyre 28,0 prosent, mens de ved stortingsvalget to år tidligere fikk 17,2 prosent. Det er derfor ikke unaturlig at det er på en måling som vekter mot kommunevalget at Høyre setter sin nye galluprekord.

Men også TNS Gallup som lager målingene for TV 2 har satt ny rekord for Høyre i høst med 35,2 prosent i november. Den nest beste målingen byrået har registrert for Høyre er 34,8 prosent i september 2012 og 34,5 i juli og august 2001. Norstat som måler både for Vårt Land og NRK hadde toppnoteringer for Høyre i oktober og november med 34,0 og 33,9.

I forkant av rekordmålingen til Respons var snittet for Høyre på 33,0, mens snittet for Arbeiderpartiet lå på 28,1 prosent.Rekordmålingen sender Høyre opp til 33,6 i snitt, mens Arbeiderpartiet har 27,9.  Høyres beste stortingsvalg etter krigen var 31,8 prosent i 1981. Gjennomsnittet av målingene viser at Høyre nå ligger an til å slå rekorden.

Et valg i tråd med januarmålingen fra Respons Analyse vil være et drømmevalg for Erna Solberg. De borgerlige partiene ville fått 116 mandater på Stortinget. Med 76 mandater alene kan Høyre danne flertall med et av de andre partiene. Frp får 20, Venstre 11 og KrF 9 mandater. Et samarbeid med et av de tre partiene gir flertall, og sentrum (Venstre+KrF) er like store store som Frp.

Samtidig faller både SV og Senterpartiet under sperregrensen på målingen, med henholdsvis 3,8 og 3,6 prosent. Dermed ville Heikki Holmås og Liv Signe Navarsete blitt de to eneste gjenværende de to minipartiene i den rødgrønne regjeringen, mens Arbeiderpartiet ville beholdt 50 av de 64 mandatene som ble valgt inn i 2009.  Det er ellers verdt å merke seg at De Grønne som nå er større enn Rødt, i realiteten er svært nær ved å kapre mandat på Stortinget fra hovedstaden.

Ikke siden 1909 har Høyre hatt over 40 prosent ved et stortingsvalg. Den gang fikk partiet 41,4 prosent, Venstre 30,7 og Arbeiderpartiet 21,5.

Tror du Høyre i høst vil gjøre sitt beste stortingsvalg på over 100 år?

 HER FINNER DU TALLENE FRA REKORDMÅLINGEN