Partileder i trøbbel

Med 3,6 prosent starter Audun Lysbakken valgåret under sperregrensen.

HALVERT: Halvparten av SV-velgerne har forsvunnet siden 2009. (Foto: NTB scanpix).

Med bare 3,6 prosents oppslutning på den første TV 2-gallupen i valgåret 2013, mener SV-leder Audun Lysbakken at partiet er i angrepsposisjon. Både han og partifellene må vinne nye velgere om ikke Heikki Holmås skal bli SVs eneste representant fra Oslo.

Det har gått ti måneder siden Audun Lysbakken overtok et kriserammet parti etter Kristin Halvorsen. Få dager før han overtok ledervervet, måtte Lysbakken gå ut av den rødgrønne regjeringen. Partiet lå med brukket rygg med bare 3,7 prosents oppslutning på TNS Gallups måling for TV 2. Ti måneder senere har de altså 3,6 prosent.  Til sammenligning fikk de 6,2 prosent i 2009.

Bakgrunnstallene fra januarmålingen viser at bare 51 prosent av de spurte som stemte SV i 2009 ville ha gjort det samme i dag. SV mister velgere til alle de andre partiene, mens de knapt henter nye velgere. Normalt gjør SV det bedre blant kvinner enn menn, men dersom vi bare ser på kvinnene som er intervjuet i januar, havner SV under sperregrensen. Det er første gang jeg kan huske å ha sett SV med så lavt oppslutning blant kvinner. Også de unge velgerne svikter, og ville heller ikke hjulpet SV over sperregrensen.

Les nyhetsartikkelen om januarmålingen

Åtte måneder før stortingsvalget er det få lyspunkter for de rødgrønne regjeringspartiene. 29,2 prosent (+ 0,4) for Arbeiderpartiet er langt unna de 35,4 partiet fikk ved valget i 2009. Senterpartiet får 5,1 (- 0,4) også det litt bak 2009-resultatet på 6,2 prosent. Sammenlagt får de rødgrønne 37,9 prosent på målingen, mens Høyre og Fremskrittspartiet kan notere seg for 49,0 som ville gitt flertall på Stortinget.

Omregnet til antall velgere viser overgangsmatrisene i TV 2s januargallup fra TNS Gallup at 214.000 rødgrønne velgere fra 2009  har forsvunnet til de borgerlige, mens bare 25.000 har gått motsatt vei. Det er er dermed en ikke ubetydelig gevinst for opposisjonspartiene. Mye av valgkampen for de rødgrønne vil handle om å vinne tilbake disse velgerne.

For sjette måned på rad er Høyre størst på TV 2s gallup med 32,2 prosent, mot Arbeiderpartiets 28,8. Mens 81 prosent av Høyres velgere fra 2009 er lojale, er det bare 65 prosent av Ap-velgerne som holder fast på sitt gamle parti. Derimot sitter hver sjette Ap-velger på gjerdet, mens bare en av ti Høyre-velgere gjør det samme.

Høyre er størst blant menn, men har like stor oppslutning blant kvinner, der Arbeiderpartiet tar en knepen seier som største parti. Frp som går mest frem fra desember øker mest blant menn og blant velgere under 60 år, mens Høyre øker oppslutningen blant de eldste og er størst i alle aldersgrupper. Høyre går også frem nord for Dovre, mens Ap styrker seg noe i Oslo og Akershus.  Arbeiderpartiet er klart størst blant ansatte i offentlig sektor, mens Høyre er dobbelt så store blant ansatte i privat sektor.

Mens Frp gikk tilbake 1,5 prosentpoeng fra november til desember, går de nå frem igjen med 2,9 prosentpoeng til 16,8. Bakgrunnstallene viser økt lojalitet blant egne velgere og mindre lekkasje til Høyre.  Som fjerde størst får KrF sin andre sterke måling på rad. Bakgrunnstallene viser at sju av ti velgere fra 2009 er lojale, mens partiet har begynt å hente nye velgere.  KrF mister ingen til de rødgrønne. Venstre balanserer imidlertid rett over sperregrensen med 4,1. Tilbakegangen fra desember skyldes først og fremst lavere lojalitet, mens tidligere Venstrevelgere setter seg på gjerdet.

Målingen er laget av TNS Gallup for TV 2 med personlige telefonintervjuer av 960 stemmeberettigede personer i tidsrommet 7.–11. januar. Feilmarinene på målingen er +/- 1,4–2,8 prosentpoeng, størst for de største partiene.

Følg utviklingen i partibarometeret på tv2.no