Kjære kolleger

 Jeg ønsker meg bedre presentasjoner av meningsmålinger.

Det er valgår og meningsmålingene er en gullgruve for alle som vil forsøke å forstå endringene i partienes oppslutning. Målingene forteller langt mer enn bare oppslutning fra måned til måned. Føler man dem over tid er det også mulig å si noe om velgernes bevegelser mellom partiene.

NRK var først ute med sin Sentio-måling. Etter å ha påpekt at de manglet metadata, fikk vi vite at målingen var tatt opp 2. – 7. januar, og ikke før jul, slik en måling Sunnmørsposten presenterte rett etter nyttår var. Et opptak mens mange forlenget jule- og nyttåsferie gir grunn til å tolke tallene litt forsiktig,

I den første presentasjonen av målingen var summen av partiene 98,4 prosent. NRK hadde glemt De Grønne, som på denne målingen med 1,4 prosent faktisk er større enn Rødt. Jeg savner fortsatt opplysninger om metode for opptak, andelen av de spurte som oppgir partipreferanse og hvor store feilmarginer byrået opererer med.

Både politisk.no og pollofpolls.no har påpekt manglende metadata flere ganger tidligere. La meg som jobber i tv være den første til å innrømme at det er vanskelig å få plass til opplysninger om metadata på fjernsyn. Men i presentasjoner i papiraviser og på nett er det mer en god nok plass til denne type informasjon.

Etter å ha lest tallene blir jeg sittende igjen med et spørsmål. Hvorfor går Høyre frem og Frp tilbake? Før jul var utslagene nesten identiske, men med motsatt fortegn. Noen opplysninger om velgeroverganger, som så vidt jeg vet alle byråer leverer sammen med målingene, kunne kanskje gitt en indikasjon. Slike tall kunne kanskje forklart hvorfor to av stortingspartiene er under sperregrensen, mens et tredje balanserer på fire prosent.

Hvor lojale velgerne til partiene er, hvor stor andel av et partis velgere som sitter på gjerdet og ikke minst velgernes vandring mellom partiene, forteller egentlig mer enn fremgang og tilbakegang på en enkeltmåling. Feilmarginene i målingene gjør at dette må leses som trender, men det gir svært mye informasjon til oss som er opptatt av velgerbevegelser.

Det er også interessant å se på hvilke velgere som er i bevegelse, men da kreves et større datagrunnlag enn en enkeltmåling. En slik datasammenstilling lå bak halvårsbarometeret fra TNS Gallup, som jeg presenterte tall fra i helgen og utdypet i denne bloggposten.

Aksel Braanen Sterri i tenketanken Progressiv kommenterte tidligere denne uken et interessant fenomen, som viser hvor viktig spørsmålsformuleringen i målinger kan være. På samme måte betyr det noe om et byrå/medium som spør om foretrukket statsminister har en kandidat fra hver blokk, to kandidater fra den ene siden og en fra den andre (slik NRK har gjort med Erna Solberg og Siv Jensen vs Jens Stoltenberg) , eller lar folk svare åpent på spørsmålet.

I tiden frem mot valget vil vi garantert få servert en rekke målinger tatt opp av partier/organisasjoner. De tilbyr sjelden eller aldri en måling som går på tvers av hva de mener, så her er det grunn til å være varsomme.

Godt nytt valgår!

Du kan sjekke alle målingene i partibarometeret på tv2.no