De rødgrønne er langt bak skjema

Regjeringspartiene har en lang vei å gå dersom de skal beholde makten.

BEKYMRET: Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og hans rødgrønne regjering ligger langt etter skjema fra 2009, da de vant valget med knapp margin. (Foto: NTB scanpix)

Den løpende gjennomsnittsberegningen av målingene som tv2.no lager, viser at regjeringspartiene bare får 37,5 prosents oppslutning i desember. På julaften for nøyaktig fire år siden hadde de tre partiene 44,2 prosent. Målt etter et skjema fra 2009-valget, ligger de rødgrønne 6,7 prosentpoeng på etterskudd.

Tilstanden til de rødgrønne har blitt ytterligere forverret i desember. Gjennomsnittet til Arbeiderpartet viser en tilbakegang på 1,0 prosentpoeng fra november til 28,3 prosent. For fire år siden noterte vi 30,7 som desembersnitt for Arbeiderpartiet, som dermed er 2,4 bak skjema.

Sosialistisk Venstreparti har tapt 0,1 i desember og får 4,5 mens de for fire år siden hadde 7,8 prosents oppslutning på desembersnittet. SV er dermed 3,3 prosentpoeng bak desemberskjemaet for 2008, som holdt til en svært knepen valgseier.

Senterpartiet er det eneste rødgrønne partiet som kan notere seg for fremgang i desember med 0,1 prosentpoeng til 4,7. Det er likevel et prosentpoeng bak desember 2008. Samlet har de rødgrønne dermed svekket seg med 6,7 prosentpoeng på fire år.

Selv om både Hyre og Frp må notere seg for minus 0,1 prosentpoeng fra november til desember, kan de smile med henholdsvis 31,8 og 16,6 prosent. Samlet har de to partiene 48,4 prosent på desembersnittet. Sammenligner vi med 2008 ar de to partiene byttet plass, men Frps tilbakegang på 7,1 prosentpoeng veies opp av en fremgang for Høyre på hele 14,4 prosentpoeng fra julaften 2008. Et helblått regjeringsalternativ er dermed 7,3 prosentpoeng foran skjema fra 2008.

KrF er vinneren på desembersnittet med en fremgang på 0,4 prosentpoeng fra november til 5,3 prosent. Det er likevel 1,0 bak oppslutningen på julaften i 2008. Venstre får 5,2 prosent, som er + 0,1, men 0,3 prosentpoeng bak skjemaet fra 2008. Sentrum står dermed noe svakere nå enn de gjorde for fire år siden.

Samlet står imidlertid opposisjonen klart sterkere med 58,9 prosent på gjennomsnittet av målingene, mens de hadde 52,9 for fire år siden. De borgerlige partiene er altså styrket med 6,0, mens regjeringspartiene er svekket med 6,7 prosentpoeng mot samme tid før valget i 2009.

Rødt har 1,7 på desembersnittet(+ 0,3) og ligger dermed 0,1 prosentpoeng bak 08-skjema, mens De Grønne som er nykommer på mange av stortingsmålingene i høst er med på snittet med 1,0 (+ 0,1). Partiet gikk under andre i 2008.

Tror du de rødgrønne vil hente inn forspranget til de borgerlige, som er langt større nå enn for fire år siden?

Her finner du flere tall i partibarometeret på tv2.no