Drømmen om stortingsplass

AUF-leder Eskil Pedersen kjempet i det lengste, men trakk det korteste strået da Telemark Arbeiderparti lørdag var samlet til nominasjonsmøte i Telemark.

TAPTE: AUF-leder Eskil Pedersen nådde ikke opp i kampen om en tredjeplass på Telemark Arbeiderpartis liste, en plass som partiet må kjempe mot Høyre for å kapre ved neste valg. (Foto: NTB Scanpix).

Pedersen måtte se seg slått av fylkesvaraordfører Christian Tynning Bjørnø med 74 mot 55 stemmer, i kampen om tredjeplassen på valglisten til Arbeiderpartiet i Telemark. To lokale målinger og beregninger på grunnlag av gjennomsnittet i TV 2s partibarometer, viser at Høyre akkurat nå ligger an til å kapre dette mandatet fra Arbeiderpartiet.  

I Oppland Arbeiderparti vant stortingsrepresentant Stine Renate Håheim kampen om tredjeplassen mot  statssekretær og fylkesleder for Arbeiderpartiet Kjersti Stenseng med 68 mot 53 stemmer.

I Rogaland Høyre var det stor enighet. Bent Høye, Siri A. Meling, Arve Kambe, Tina Bru og Sveinung Stensland står på de fem plassene partiet ser ut til å kunne kapre med et resultat på linje med dagens målinger. Rogaland Frps liste toppes av Solveig Horne foran Bente Thornsen og Roy Steffensen.

I Østfold Høyre står Ingjerd Schou på topp, foran Bengt Morten Wenstøb og Eirik Milde, mens Marit Arnstad topper for Senterpartiet i Nord-Trøndelag med Bjørn Arild Gram og Bjørg Thingstad på de neste plassene. I Hordaland topper Kjersti Toppe Senterpartiets liste foran Sigrid Handegard og Jakob Bjelland, mens Oppland Senterparti har nominert Anne Thingelstad Wøien, Ivar Odnes og Gunnar Kaus på de øverste plassene.

Oppland KrF har nominert HildeEkeberg på top, med Gerd Myklebust Wang og Morten Halling på de neste plassene.

Fredag presenterte Vårt Land novembermålingen fra Norstat, som viste at Høyre gikk kraftig tilbake og Arbeiderpartiet tilsvarende frem. En måned tidligere rapportere byrået om historisk bunnivå for Arbeiderpartiet og ny rekord for Høyre.

Lørdag presenterer Dagbladet novembermålingen fra Ipsos MMI, der Venstre får sin høyeste oppslutning siden februar 2009, en måned etter at partiet lå under sperregrensen på denne målingen. Denne gang er det SV som sendes under streken, en måned etter at byrået ga partiet den høyeste oppslutningen siden juni.

De store endringene på de to målingene gir noen utslag i gjennomsnittet, og påvirker også den nasjonale beregningen av hvem som kommer inn på Stortinget siden jeg publiserte en slik gjennomgang før helgen.

I Oslo mister Høyre sitt sjuende mandat til Venstre, som dermed får to fra hovedstaden. Det gir SV utjevningsmandatet i Oslo. I Hedmark kniper SV utjevningsmandatet fra Senterpartiet. Dermed mister landbruksminister og Sp-nestleder Trygve Magnus Slagsvold Vedum plassen på Stortinget. I Vest-Agder mister Venstre utjevningsmandatet til KrF, som dermed får to, mens Venstre får utjevningsmandatet i Finnmark på bekostning av SV.

Som de to beregningene viser er det relativt små bevegelser som skal til for å endre fordelingen av de 19 utjevningsmandatene på Stortinget. Her følger en ny oversikt over hvem som ville kommet inn på Stortinget etter helgens nominasjoner. Beregningene er basert på gjennomsnittet av målingene 24. november.

 

KLIKK PÅ BILDET FOR STØRRE VERSJON. Antall fargelagte ruter viser hvilket parti som på grunnlag av nasjonal snittmåling 20. november ville kapret mandater i de ulike fylkene. Utjevningsmandater står nederst i hver kolonne og er markert med stjerne. Der nominasjonsmøtene er avholdt har jeg valgt å legge inn navn på kandidatene.

 

 

 

KLIKK PÅ BILDET FOR STØRRE VERSJON. Antall fargelagte ruter viser hvilket parti som på grunnlag av nasjonal snittmåling 20. november ville kapret mandater i de ulike fylkene. Utjevningsmandater står nederst i hver kolonne og er markert med stjerne. Der nominasjonsmøtene er avholdt har jeg valgt å legge inn navn på kandidatene.