300 dager igjen til valget

Høyre og Fremskrittspartiet har 51,1 prosent på gjennomsnittet av målingene og ville sikret seg flertall dersom det var valg i dag. 

FLERTALL: Med 300 dager igjen til valget har Erna Solberg og Siv Jensen flertall for et helblått alternativ på gjennomsnittet av meningsmålingene. (Foto: NTB Scanpix).

Med 34,1 prosent ligger Erna Solberg bedre an enn noen annen leder for Høyre har gjort tidligere. Høyrebølgen under Kåre Willoch på 80-tallet ga partiet 30,4 prosent i 1985 og 31,7 prosent etter omvalget i 1981. Den gang lå Fremskrittspartiet rundt sperregrensen, og Høyre gjorde sitt beste valg siden 1912.

Et resultat i tråd med målingene 300 dager før valget i 2013 ville vært Høyres beste siden 1909, altså på 104 år. Samtidig står Fremskrittspartiet langt sterkere nå enn de gjorde på 80-tallet, og med et valg i dag hadde vi opplevd den største høyrebølgen siden Norge bare hadde to partier (ved valgene i 1885 og 1891).

HER KAN DU FØLGE UTVIKLINGEN I MENINGSMÅLINGENE

Arbeiderpartiet har med 300 dager igjen til valget et gjennomsnitt på 28,0 prosent. Ser vi bort fra 2001-valget da velgerne vraket Jens Stoltenbergs første regjering med å sende partiet ned til historisk lave 24,3 prosent, ville et valg i dag vært det dårligste siden 1924.

Samtidig sliter de to minipartiene i regjeringen med å holde seg over sperregrensen. Situasjonen er mest alvorlig for SV som har et snitt på 4,2 prosent. Stadig flere målinger viser at rundt halvparten av velgerne som ga SV 6,2 prosent i 2009 har snudd ryggen til partiet. Senterpartiet ligger noe bedre an, blant annet fordi de har en mer stabil kjernevelgergruppe.

Situasjonen er også alvorlig for de andre små på Stortinget.  Beslutningen om å sette døra på gløtt for Frp har ikke gitt noe løft for KrF, men de siste målingene tyder heller ikke på at partiet mister velgere til venstresiden. Venstre har krøpet over sperregrensen, men mister mange velgere til Høyre.  Rødt og De Grønne snuser begge på stortingsmandat i Oslo.

LES BLOGGPOSTEN: Småpartienes tøffe kamp

Omregnet til antall velgere, viser bakgrunnstall i målingene 300 dager før valget at rundt 340.000 som stemte på andre stortingspartier i 2009 i dag ville ha gitt sin stemme til Høyre. Partiet henter mange velgere både fra sine ikke-sosialistiske venner og fra de rødgrønne, særlig fra Arbeiderpartiet. Ingen andre partier står heller like sterkt blant velgere som stemte på dem i 2009.

Det er langt på vei disse velgerne mye av valgkampen kommer til å handle om.  Dersom Arbeiderpartiet sikrer en like stor mobilisering i egne rekker som Høyre, og samtidig tetter velgerflukten til Høyre, er styrkeforholdet mellom de to store snudd på hodet. Skal SV vokse må de hente tilbake velgere som har flyktet til storebroren i regjeringen, mens Senterpartiet har mistet flest velgere til partiene på ikke-sosialistisk side.

Regjeringspartiene oppnår samlet 36,7 prosent på gjennomsnittet av målingene, det er et halvt prosentpoeng svakere enn da jeg blogget om snittet på målingene 20. oktober.  Med et slikt resultat ville Jagland kastet kortene i 1997 da han stilte ultimatum på 36,9 prosent for Arbeiderpartiet. På samme tid før stortingsvalget i 2009 hadde de rødgrønne partiene et gjennomsnitt på 41,3 prosent, de rødgrønne ligger altså bak skjemaet fra 2008 da finanskrisen sikret dem valgseier.

Sjekk gjennomsnittet på målingene 13. oktober 2008 

For fire år siden hadde de to partiene på høyresiden som nå har flertall på målingene et samlet snitt på 44,5 prosent, og Fremskrittspartiet var klart større enn Høyre. efaringene fra 2009-valget viser at det er mange velgere som bytter parti på 300 dager.

Partiene har allerede startet valgkampen. De vet at det er mye som står på spill. Hvem tror du vinner valget 9. september 2013?

Følg flere nyheter fra norsk politikk på politisk.no eller legg til tv2.no som din nye startside