Småpartienes tøffe kamp

Knut Arild Hareide, Trine Skei Grande, Liv Signe Navarsete og Audun Lysbakken kjemper samme kamp, kampen for at partiet de leder skal komme over sperregrensen ved stortingsvalget.

KNALLHARD KAMP: De store partiene stikker av med de fleste mandatene, mens de små kjemper mot sperregrensen. (Foto: NTB Scanpix).

 

Novemberbarometeret TNS Gallup laget for TV 2 var dyster lesing for KrF-leder Knut Arild Hareide. Med 3,2 prosent ville han ha falt ut av Stortinget. KrF ville med et slikt valgresultat bare fått et mandat på Stortinget, fra Rogaland. Også Venstre var under streken, mens de to andre klamret seg fast på rett side av sperregrensen.

Likevel er det SV som sliter mest. Bare en av fem spurte klarte å svare på hvem som leder partiet da TV 2 i oktobermålingen ba TNS Gallup undersøke om folk vet hvem som leder de ulike partiene på Stortinget. Stort bedre var det ikke for Senterpartiet.

Gjennomsnittet akkurat nå viser at alle de fire partiene ligger på 4-tallet, som er farlig nær sperregrensen. Dersom et parti får 3,9 og ikke 4,0, får de ikke være med i kampen om de 19 utjevningsmandatene til Stortinget. I øyeblikket har SV 4,1 prosent, Senterpartiet og Venstre 4,4, mens KrF har 4,9 prosent på gjennomsnittet i partibarometeret på tv2.no.

Bakgrunnstallene til flere av byråene viser nå at svært mange av velgerne som stemte på et av de fire småpartiene på Stortinget flykter over til de store. Høyre virker som en magnet på velgerne, med rekordtall på flere av målingene og et gjennomsnitt på 34,3 prosent. Et slikt valgresultat er bedre enn Kåre Willoch oppnådde på 80-tallet og ville vært Høyres beste valg siden 1909.

For de små partiene handler det ikke om rekorder. SV og Senterpartiet skal måles mot 6,2 prosent som de fikk i 2009, KrF gjorde sitt dårligste stortingsvalg med 5,5, mens Venstre falt under sperregrensen med 3,9 prosent. Venstre fikk dermed ikke være med i fordelingen av utjevningsmandater og fikk bare to på Stortinget.

Dersom alle de fire partiene faller under streken og får 3,9 prosent i 2013, vil Venstre kunne kapre tre mandater  Oslo, Akershus og Hordaland. Også KrF vil kunne kapre tre mandater Hordaland, Rogaland og Vest-Agder. Senterpartiet står i fare for bare å komme inn fra Sogn og Fjordane og SV bare fra Oslo.

Dersom vi forutsetter at Høyre og Arbeiderpartiet blir nesten jevnstore og Frp gjør et valg på nivå med gjennomsnittet av målingene nå, blir det ikke så mange flere distriktsmandater til de fire små, selv om alle fire havner på 4-streken eller like over sperregrensen. Dermed må de slåss om de 19 utjevningsmandatene, men også her kan de store partiene forsyne seg.

Gjennomsnittet av målingene i dag ville gitt Høyre 59 mandater (+ 29), Arbeiderpartiet 50 mandater (- 14) og Fremskrittspartiet 30 mandater (- 11), Dermed står det igjen 30 mandater til fordeling mellom de små.

Med dagens snittmåling er alle de små stortingspartiene med i kampen om utjevningsmandater. KrF får 4 distrikts- og 4 utjevningsmandater,  Senterpartiet 1 distrikts- og 6 utjevningsmandater,  Venstre 4 distrikts- og 3 utjevningsmandater og SV 1 distrikts og 6 utjevningsmandater, i tillegg kaprer Rødt distriktsmandat i Oslo, mens De Grønne hvor det nå er knallhard kamp om listetoppen i hovedstaden ikke ville kommet inn på Stortinget.

Regnestykket viser at kampen for å kapre fire prosent av velgerne blir avgjørende for fremtiden til de fire små på Stortinget. Tror du noen av de fire faller under sperrgrensen i 2013?

Bloggurat