Mørke skyer for de rødgrønne

– Vi ligger ikke mye dårligere an i dag enn vi gjorde et knapt år før forrige stortingsvalg, sa partisekretær Raymond Johansen (Ap) før helgen. Tallene viser noe annet og de rødgrønne blir stadig mindre populære blant velgerne.

SLITER: Audun Lysbakken (SV), Liv Signe Navarsete (Sp) og Jens Stoltenberg (Ap) er langt mindre populære nå enn de rødgrønne partiene var for fire år siden. (Foto: SCANPIX).

Samme uke som de rødgrønne feiret seg selv med pølsefest har det stormet rundt Senterpartileder Liv Signe Navarsete. For første gang så vidt meg bekjent har et sentralstyre i et politisk parti diskutert partilederens oppførsel. Vågå-saken og Entra-saken har sendt mørke skyer over Youngstorget, mens SV nesten har gått helt i glemmeboken. Denne helgen starter Norges minst kjente partileder valgkampen, noe flere andre partier gjorde da det var ett år igjen til valget i september.

Gjennomsnittet av målingene viser at de rødgrønne partiene har 37,2 prosent av velgerne i ryggen. Pilene har pekt nedover siden i sommer. I begynnelsen av juni viste snittet 39,6 prosent. TNS Gallups målinger for TV  2 har i samme tidsrom vist et fall fra 41,4 til 38,0 for regjeringspartiene.

På samme tid i 2008, da det gjenstod et knapt år til valget i 2009, viste snittet av målingene 41,7 prosent for de rødgrønne. Høsten 2008 viste stigende formkurve fra 38,1 ved begynnelsen av august. TNS Gallups målinger i samme tidsrom steg fra 39,4 til 41,0 for de rødgrønne.

Midt i oktober et knapt år før valget, viser gjennomsnittet av målingene at regjeringspartiene ligger 4,5 prosentpoeng etter et skjema fra 2008. Den største forskjellen er for de to småpartiene. I oktober 2008 viste snittet for SV 6,9 prosent, mens Senterpartiet lå på 5,0. I dag pendler de begge rundt sperregrensen med henholdsvis 4,0 og 4,5 prosent. Også Arbeiderpartiet ligger bak skjema fra 2008 med 28,7 mot 29,8.

I kommentarer til flere målinger har rødgrønne politikere sagt at de er på omtrent samme nivå nå som de var omlag ett år før valget i 2009. Det stemmer ikke. De ligger et godt stykke etter, og for øyeblikket peker pilene nedover på målingene, mens de den gang pekte oppover.

Sjekk tallene fra alle meningsmålingene i partibarometeret 

I den grad ulike medier har omtalt bakgrunnstall fra målingene tyder det meste på at velgerne er mindre lojale mot de rødgrønne. SVs største problem heter Arbeiderpartiet. Det er her velgerne deres både fra 2009 og 2011 søker nødhavn. Mellom 20 og 30 prosent av velgerne fra 2009 flykter til det største regjeringspartiet. Vinner SV dem tilbake, betyr det lavere oppslutning for Arbeiderpartiet.

Arbeiderpartiet har mistet svært mange velgere til hovedkonkurrenten Høyre. Oktobermålingen til TNS Gallup tyder på at bare seks av ti Ap-velgere fra 2009 er lojale mot partiet, mens det er like mange som flykter til Høyre som setter seg på gjerdet. Også Senterpartiet sliter med velgerflukt, mens det er få nye velgere som har fått øynene opp for de rødgrønne.

I midten av oktober 2008 var oppslutningen om Høyre og Fremskrittspartiet 43,9 prosent på gjennomsnittet av målingene, i dag viser snittet i partibarometeret en samlet oppslutning på 50,0.

Knappe 11 måneder er lang tid i politikken og svært mange velgere har ennå ikke bestemt seg. Men tallene etterlater liten tvil om at Høyre-Frp ligger langt høyere nå enn for fire år siden, mens de rødgrønne ligger langt etter skjemaet fra 2008. Tror du regjeringspartiene vil vinne valget neste høst?