Historisk veivalg for KrF

Et enstemmig landsstyre i Kristelig Folkeparti vil sende de rødgrønne på dør, og sikre Norge ny regjering etter neste stortingsvalg.

HISTORISK: KrF-leder Knut Arild Hareide åpner døren for Frp. (Foto: SCANPIX).

I et historisk vedtak går KrF inn for å snakke med alle dagens opposisjonspartier etter valget, med et løfte om at et ikke-sosialistisk flertall på Stortinget skal gi Norge en ikke-sosialistisk regjering. Dermed er KrF villige til å slippe Fremskrittspartiet inn i regjering, men understreker at den politiske avstanden mellom partiene er så stor at det neppe er realistisk at de to partiene sitter i regjering sammen.

I vedtaket heter det:

KrF ønsker at alle de fire ikke-sosialistiske partiene, inkludert Fremskrittspartiet, møtes for å snakke sammen dersom valgresultatet tilsier det. Med respekt for de store politiske forskjellene mellom KrF og Frp anses et regjeringssamarbeid med Frp likevel som lite sannsynlig.

Her kan du lese vedtaket til KrF i sin helhet

KrF åpner altså for å slippe Siv Jensen og Fremskrittspartiet inn i regjeringskontorene, men slår neppe følge. Mange sentrale KrF-politikere ser for seg en ny ikke-sosialistisk mindretallsregjering, der KrF sitter på vippen i Stortinget.

I en tale der KrF-leder Knut Arild Hareide sparket både mot de rødgrønne og høyresiden, la han frem en liste på ti punkter som de vil ha innfridd for å støtte en ny regjering. Hareide ser det som sin viktigste jobb å sikre flest mulig velgere til KrF, for å snu pila som har pekt nedover siden valget i 1997 da Kjell Magne Bondevik dannet regjering med 13,7 prosent av velgerne i ryggen.

Med et gjennomsnitt på 5,1 prosent på målingene, er KrF nå størst av småpartiene på Stortinget. Likevel ligger partiet dårligere an enn stortingsvalget i 2009, da partiet med 5,5 prosent gjorde sitt dårligste valg siden de ble et riksdekkende parti.

Ett år før valget viste TNS Gallups måling 3,9 prosent for partiet, som dermed bare ville kapret tre mandater på Stortinget, fra Hordaland (der Knut Arild Hareide blir ny listetopp), fra Rogaland (der Dagfinn Høybråten ikke stiller til gjenvalg) og fra Vest-Agder (der nestleder Dagrun Eriksen står i fare for å bli vraket).

Bakgrunnstallene viser at sju av ti velgere som stemte KrF i 2009 er lojale, mens partiet mister dobbelt så mange velgere til høyre som de gjør til Arbeiderpartiet. KrFs største problem er at de henter svært få nye velgere. Partiet har høyere oppslutning blant kvinner enn menn, og ville havnet langt under sperregrensen om de yngste velgerne var alene om å bestemme.

Etter bunnrekorden på 5,5 prosent i 2009 gikkk Dagfinn Høybråten av som partileder. Knut Arild Hareide ble valgt i april 2011 og fikk 5,6 prosent i sitt første kommunevalg, mens fylkestingsvalget endte på 5,8.

Som garantist for at et nytt flertall skal gi Norge ny regjering, starter han og resten av Kristelig Folkeparti kampen for å vinne nye velgere.  Tror du det historiske veivalget vil løfte Kristelig Folkeparti?