Ett år med desperat kamp for stortingsplass

Mens Erna Solberg smiler av den ene rekordmålingen etter den andre, må fire partier kjempe en desperat kamp for å overleve.

STØRST: Høyre-ledere Erna Solberg kan smile over rekordtall, mens de fire småpartiene på Stortinget kjemper mot sperregrensen. (Foto: SCANPIX).

I dag er det nøyaktig ett år igjen til valget. Klokken 21 den 9. september 2013 er siste stemme avgitt og kampen om hvem som skal styre Norge avgjort. Selv om det er mye fokus på rekordmålingene til Høyre, kan valget komme til å handle om en desperat kamp mot sperregrensen for fire partier.

Den blåeste målingen presenterte TV 2 denne uken, der Høyre og Fremskrittspartiet fikk 52,6 prosent. Noen dager senere fulgte Norstat/NRK opp med 51,9 prosent, mens Norstat/Nationen/Klassekampen i helgen viste 51,6 prosent.

I motsatt ende finner vi småpartiene på Stortinget. Ett år før valget viser gjennomsnittet i partibarometeret på tv2.no at KrF har 4,8 prosent, Venstre 4,5, Senterpartiet 4,3 og SV 4,1 prosent. Dermed kan alle de fire komme til å kjempe en desperat kamp mot sperregrensen på 4,0. Det er denne streken som avgjør hvilke partier som får være med å kjempe om de 19 utjevningsmandatene, et fra hvert fylke, til Stortinget.

Hvor alvorlig situasjonen er for småpartiene kommer godt til uttrykk på en rekke lokale meningsmålinger som er publisert de siste dagene.

I de tre nordligste fylkene går alle direktemandatene til de tre store partiene. I Nord-Trøndelag faller Senterpartiet ut på en måling, mens de har sistemandatet på en annen. I Sør-Trøndelag faller Senterpartiets nestleder Ola Borten Moe og SVs Snorre Valen ut, i Hordaland er både SV og Senterpartiet ute, det samme er tilfellet i Rogaland, der Magnhild Meltveit Kleppa ikke tar gjenvalg for Senterpartiet, mens Hallgeir Langeland ikke klarer direktemandat for SV.

I Rogaland kaprer derimot både KrF og Venstre hvert sitt direktemandat, det samme gjør de to partiene fra Hordaland.

I Buskerud tar de tre store partiene alle distriktsmandatene, mens Senterpartiets nestleder og statsråd Trygve Slagsvold Vedum, sammen med SVs Karin Andersen ligger an til å miste plassene fra Hedmark. I Akershus kaprer Venstre som det eneste av de små et mandat på en lokal måling.

Det er dessuten grunn til å tro at KrF kan kapre direktemandat fra Vest-Agder, mens SV kan kapre sitt eneste i Oslo.

Dermed kan kampen om stortingsplass for de fire små partiene i stor grad li en kamp om sperregrensen, og dermed en kamp om de 19 utjevningsmandatene.

I tillegg handler det om penger. Mye penger. TV 2 viste lørdag hvor mye penger SV og Senterpartiet vil tape, dersom regjeringsmakten glipper og de skulle falle under sperregrensen.

I dag er det nøyaktig ett år igjen til velgernes dom. Den lange valgkampen er i gang. For mange handler den om mer enn hvem som skal styre Norge, det kan også bli en desperat kamp for stortingsplass, og for fremtiden til fire av dagens stortingspartier.

Tror du alle de fire småpartiene vil klare sperregrensen, eller vil noen falle under om ett år?