SV-leder på velgerjakt

Fortsetter velgerflukten fra SV kan partiet falle under sperregrensen i 2013.

Kristin-Halvorsen-Taler1

Siden 2009 har fire av ti velgere snudd ryggen til partiet, som henter få nye velgere. Derfor er SV-leder Kristin Halvorsen bekymret og søker nye velgere.

40 prosent av de tidligere SV-velgere som har funnet seg et nytt parti, har gått til Arbeiderpartiet. Det viser en sammenstilling av målingene TNS Gallup har laget for TV 2 det siste halvåret. Samtidig har hver sjette SV-velger som har funnet seg et nytt parti gått til Høyre eller Frp, og en like stor andel til Venstre.

Over halvparten av de få nye velgerne partiet har skaffet seg kommer fra Arbeiderpartiet. Partiet henter også en håndfulll velgere fra Senterpartiet og Venstre.

To av tre velgere som stemmer på SV er kvinner. Dersom bare menn hadde hatt stemmerett ville partiet havnet under sperrerensen med 3,6 prosent. Partiet står klart sterkere blant ansatte i offentlig sektor enn i øvrige yrkesgrupper.

Seks av ti SV-velgere har høyere utdanning. Partiet har klart høyere oppslutning blant velgere under 30 år enn i resten av befolkningen, men dette er også de velgere som ofte lar være å stemme på valgdagen.

Kristin Halvorsen innrømmer at hun var skuffet over valgresultatet for halvannet år siden. Siden den gang har velgerflukten fra partiet fortsatt. Nå varsler hun en ny offensiv for å lokke nye velgere til partiet. Tror du hun vil lykkes?