200 dager med valgkamp

Med 200 dager igjen er partiene godt i gang med å planlegge kampen om velgerne.

Så langt tyder alle tilgjenglige kommunevalgmålinger på en høyrevind ved valget. Men 50-årsjubilanten Erna Solberg vokter seg vel for å innkassere valgseier i februar.

Bakgrunnstallene fra TNS Gallups kommunevalgmåling i februar viser at Høyre er største parti blant velgere over 30 år, mens Arbeiderpartiet har best grep om de unge velgerne. Høyre har også festet grepet om velgerne i hovedstadsområdet og på sør- og vestlandet. Det er verdt å merke seg at Høyre er større enn Frp nord for Dovre.

Frp sliter derimot med å holde på egne velgere fra 2009-valget. Februarmålingen som ga partiet 16,0 viser at bare halvparten av velgerne som stemte Frp ved stortingsvalget i 2009 ville ha gjort det igjen ved et kommunevalg i dag. Partiet sliter med lav oppslutning blant de spurte over 60 år, en gruppe partiet vanligvis har en høy oppslutning i. Dette er også den aldersgruppen med høyest valgdeltagelse.

Arbeiderpartiet har med 28,7 prosent en oppslutning omlag på høyde med kommunevalget i 2007, men langt lavere enn ved stortingsvalget i 2009. Bakgrunnstallene viser at fire av ti velgere fra 2009 enten har satt seg på gjerdet eller gått over til andre partier.

På tross av alt bråket rundet Senterpartiet har partiet en god evne til å holde på velgerne når de blir spurt om hva de vil stemme ved kommunevalg. En oppslutning på 7,7 prosent er tett oppunder valgresulatet fra de tre siste kommunevalgene.

Både Sv, Venstre og KrF ligger under resultatene fra forrige kommunevalg, Rødt noe over. Miljøpartiet de grønne kan bli nykommer i flere kommunestyrer. Hvem tror du blir vinnere og tapere ved valget om 200 dager?