Blå bølge over Norge

Høyres fremgang kan føre til en blå bølge over norske kommuner om et halvt år.

I Skedsmo kommune i Akershus klarte ikke de borgerlige partiene å bryte 100 års Ap-dominans ved forrige valg. Sentrumspartiene valgte å støtte Anita Orlund (Ap), men nå tyder mye på at Høyre og Frp kan kapre flertall sammen etter valget.

1284

Dersom Høyre gjør et kommunevalg som målingen viser (27,4 prosent – en fremgang på 8,1), vil det være partiets beste siden 1979. Selv om Frp med 16,0 gjør det litt dårligere enn ved forrige kommunevalg (1,5 prosentpoeng), hadde partiet til sammenligning bare 1,9 prosents oppslutning under Høyres rekordvalg i 1979.

Beregninger TV 2 har gjort på grunnlag av kommunevalgbarometeret fra TNS Gallup i februar viser at Høyre ligger an til flertall i Sandefjord, Oppegård, Asker og Bærum. I ytterligere 20 kommuner, deriblant Bergen, Stavanger og Drammen ligger det an til flertall for Høyre sammen med Fremskrittspartiet, mens Venstre er på vippen i Oslo.

Beregningene viser altså at halvparten av de 50 største kommunene kan få helblått styre etter neste kommunevalg. Blant dem er Ap-styrte kommuner som Skien, Porsgrunn, Horten, Ringerike og Elverum.

De rødgrønne ligger i følge TV 2s beregninger an til flertall i 15 av de 50 største kommunene, deriblant Tromsø, Bodø, Trondheim, Kristiansund Gjøvik og Sarpsborg.

Også kommunevalgbarometeret Norsk Respons har laget for Aftenposten viser at det kan gå mot et blått kommunekart etter valget. Spørsmålet er om høyrebølgen varer til september, eller om den er en blå boble som sprekker. Hva tror du?