SViktes av velgerne

Kristin Halvorsen drømmer kanskje om aprildagene for åtte år siden. Da ledet hun et rekordstort parti som kjempet med Arbeiderpartiet.

1284

Ikke siden før Kristin Halvorsen ble SV-leder i 1997 har partiet stått svakere blant velgerne. Halvparten av de som stemte SV ved stortingsvalget i 2009 har snudd ryggen til partiet, som får rekordlave 4,8 prosents oppslutning. Ikke siden november 1996 da SV fikk 4,2 prosent har TNS Gallup målt lavere oppslutning for partiet.

Bakgrunnstallene viser at hver sjette velger som stemte SV ville ha valgt storebror i regjeringssamarbeidet Arbeiderpartiet. Men mange velgere forsvinner også til andre partier. Arbeiderpartiet sliter også med at tidligere velgere forlater partiet. Hver tiende Ap-velger fra 2009 går til Høyre, mens en del setter seg på gjerdet.

Høyre passerer på målingen Arbeiderpartiet og er dermed største parti i januar. På TNS Gallups målinger for TV 2 har ikke det skjedd siden februar 2002. Da var Høyre noen måneder gamle i regjeringskontorene og kunne notere seg for en oppslutning på 23,5 mot 21,5 til Arbeiderpartiet.

Mens tallene viser rødgrønn vandring til høyresiden, forteller de også at de rødgrønne ikke henter en eneste velger som stemte Høyre eller Fremskrittspartiet.

Samlet får de to partiene på høyresiden støtte fra 51,2 prosent av de spurte i målingen og ville ved et stortingsvalg i dag ha sikret seg flertall med 91 mandater. De rødgrønne regjeringspartiene får 36,6 prosent og 65 mandater.

Nå varsler SVs partisekretær at de legger om strategien for å kapre flere velgere. Hva mener du SV og de rødgrønne bør gjøre for å øke oppslutningen?