Rødgrønt kladdeføre

Mens Helseministeren blir pepet ut, er Senterpartiet satt under politietterforskning.

1284

Høsten har vært tøff for de rødgrønne som ved inngangen til Stortingets juleferie kan notere seg for en oppslutning på 38,0 prosent på snittet av meningsmålingene. For et år siden samlet de tre partiene 43,8 prosent på målingene.

Samtidig kan Høyre og Fremskrittspartiet notere seg for et snitt på målingene på 50,2 prosent, mens de to partiene hadde 43,8 før jul for et år siden. KrF har gått tilbake fra 5,6 til 4,8, mens Venstre står stabilt med 4,2 (+0,1) siden førjulsdagene i fjor.

Flere enkeltmålinger har denne høsten vist at Høyre er større enn Arbeiderpartiet. Bakgrunnstallene på de siste målingene har vist at mange velgere snur ryggen til Arbeiderpartiet og går til de to partiene på høyresiden.

Mens statsministeren snublet i juleevangeliet, får han drømmen om å besøke det hvite hus oppfylt. Helseministeren har blitt møtt av de største demonstrasjonene på lang tid på vestlandet. Både i Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal er det bråk i Arbeiderpartiet. Selv sentrale politikere har snudd ryggen til partiet.

Striden om lokalsykehusene rammer også Senterpartiet, som i tillegg har slitt med striden rundt byggingen av kraftmaster på vestlandet. Nå har også Økokrim startet etterforskning av den ulovlige pengestøtten til Senterpartiet.

Høsten har utvilsomt vært turbulent for de rødgrønne. Om ni måneder er det valg. Kommunevalgbarometeret i desember viser at Norge kan bli langt blåere enn i dag, mens de rødgrønne ligger an til å gjøre det historisk dårlig.

Hva er dine spådommer for den politiske våren og hvem vinner valget?