Mot et historisk valg?

Ni måneder før ligger Høyre for første gang an til å bli størst ved kommunevalg.

1284

Kommunevalgbarometeret TNS Gallup har laget for TV 2 i desember viser at velgerne kan sende Arbeiderpartiet til bunns med det dårligste resultatet siden 1920-tallet, og dermed gi Jens Stoltenberg en skikkelig hundreårssmell.

Bakgrunnstallene viser at seks av ti velgere som stemte Arbeiderpartiet ved stortingsvalget i 2009 ville gjort det samme ved kommunevalg i dag. Partiet mister hver sjette velger til Høyre, men også mange tidligere Arbeiderpartivelgere går til Frp.

Arbeiderpartiet er jevnstore blant menn og kvinner med 25 prosent. Partiet må se seg slått av Høyre blant velgere under 60 år og i Oslo, Akershus og på Sør- og Vestlandet.

Med en oppslutning på hele 27 prosent fremstår Høyre som den klare vinneren. Fremgangen fra forrige kommunevalg er på hele åtte prosentpoeng. Bare ved kommunevalget i 1979 da partiet fikk 29,2 prosent har Høyre gjort det bedre.

Ingen har mer lojale velgere enn Høyre, som også henter mange velgere fra andre partier. Men også Frp har grunn til å smile. selv om 19,4 prosent høres lavt ut, vil et slikt resultat være det beste kommunevalget partiet har gjort noen sinne.

Senterpartiet som balanserer på sperregrensa ved spørsmål om Stortingsvalg får 6,5 prosent når velgerne blir spurt om kommunevalg. Det vil i så fall bli partiets dårligste kommunevalg siden 1951. For SVs del er oppslutningen 5,9 prosent, dermed må vi tilbake til 1987 for å finne et dårligere valgresultat.

Kristelig Folkepartis 4,9 prosent vil være historisk bunnotering ved et kommunevalg. Partiet mister flest tidligere velgere til Høyre og Frp. Venstre er med 5,7 prosent bare er to tideler bak forrige kommunevalg som var det beste partiet har gjort siden 1934.

Partiene har ni måneder på seg til å kjempe om velgerne 12. september. Hvem tror du står igjen som vinnere og tapere på valgdagen?