Førjulsopprøret

Julelysene er tent i Vandrehallen, men det er langt fra julefred i norsk politikk.

Stortinget Juletre 2010

Noen minutter etter at politikerne hadde gått inn for å sette kveldsmøtet 8. desember, ble lysene på årets julegran tent i vandrehallen, uten at det ga julefred i debatten. Opposisjonspartiene og regjeringen er enige om at det må satses mer på samferdsel, men har ulike løsninger på hva som vil gi bedre vei og jernbane.

Men inne på Stortinget er det tross alt ganske fredelig sammenlignet med folkeopprøret som preger mange lokalsamfunn i førjulsdagene. De sentrale politikerne fikk nok bare en forsmak tidlig denne uken da flere tusen mennesker samlet seg foran Stortinget for å protestere mot nedlegging av lokalsykehus.

Langt fra Løvebakken er temperaturen enda høyere. I Sogn og Fjordane har sykehusstriden nådd nye høyder, etter at ordføreren i Vågsøy Roger B. Silden valgte å melde seg ut av Arbeiderpartiet i protest mot det han mener er løftebrudd.

I helgen ble to sentrale Arbeiderpartipolitikere vraket under nominasjonsmøtet til Sogn og Fjordane Arbeiderparti, hvor det nå hersker opprørstemning. Men opprøret har pågått lenge, flere sentrale Ap-folk har snudd ryggen til partiet.

Sogn og Fjordane er et lite fylke. Ved forrige kommunevalg var Arbeiderpartiet klart størst, med regjeringslillebror Senterpartiet som nest største parti. Nå tyder debatten på at sykehussaken overskygger det meste. Hvordan tror du det slår ut på valgdagen?