Kampen mot sperregrensa

Senterpartiet balanserer på kanten av sperregrensa på TV 2s desembermåling.

1284

Etter en høst med bråk rundt ulovlige pengegaver som ente med kraftig refs fra en samlet opposisjon på Stortinget, snur mange av velgerne nå ryggen til partiet. Bare halvparten av partiets velgere fra stortingsvalget i 2009 sier at de ville ha stemt på partiet i dag. Samtidig er det få nye velgere som fristes av partiet.

Selv om Kristelig Folkeparti kryper over sperregrensen etter å ha havnet under for en måned siden, er det neppe stor jubel over 4,4 prosent. Faktisk er nå Venstre størst av partiene i sentrum, men 4,7 er heller ikke på trygg avstand fra sperregrensa.

Etter historisk bunnotering i november kan imidlertid SV puste litt lettere. Partiet går mest frem til 6,2 prosent og tangerer dermed valgresultatet. Likevel snur hver tredje velger fra sist ryggen til partiet, som igjen mister mange til storebror Ap.

Streken som følger firetallet rammet Venstre med voldsom kraft i 2009 da partiet endte på 3,9 og dermed mistet åtte av de ti mandatene de hadde på Stortinget.

Siden stortingsvalget har målingene til TNS Gallup viste at KrF har vært under sperregrensa to ganger (3,7 i oktober 2009 og 3,5 i november 2010). Senterpartiet har vært under en gang (3,9 i juli 2010), mens Venstre som har hatt flere målinger under fire prosent, ikke har vært under streken siden i mai da de fikk 3,2 prosnet.

Selv om det er lenge igjen til stortingsvalget i 2013, kan kampen mot sperregrensa bli en kamp for tilværelsen for flere av de små partiene. Hvem tror du havner under sperregrensa ved neste stortingsvalg?