Slutt etter 16 år med bom

En av Norges dyreste bomveier har nå blitt gratis, bilistene har betalt regningen.

Bomveg FjæRland

Har du noen småpenger spurte en fotograf meg for en del år siden. Vi var på vei gjennom Sogn og Fjordane og nærmet oss bomstasjonen i Fjærland. Han trodde en bomvei på bygda kostet omtrent det samme å kjøre som bomringen i Oslo.

Den gang kostet det 160 kroner å passere bommen med personbil og 700 kroner for et vogntog. Sammen med fotografen skulle jeg lage reportasje på et lite transportfirma som hadde daglige bompengeutgifter på 5000 kroner.

Etter 16 år og 26 dager var det fredag slutt på innkrevingen av bompenger i Fjærland i Sogn. Bilistene har lagt igjen 700 millioner kroner kroner og dermed betalt 90 prosent av regningen for Riksvei 5 mellom Sogndal og bygda Fjærland.

I 2009 gikk stafettpinnen for landets dyreste bomvei fra Sogn til Finnøy i Rogaland.

1284

I fjor betalte bilistene 5,57 milliarder kroner i bompenger, rundt 920 millioner mer enn året før. I sommer ble det innkrevd bompenger til 59 ulike vegprosjekt og seks nye er allerede vedtatt.

I dag bygges det svært få nye veier i Norge som ikke er helt eller delvis bompengefinansiert. Bomvaktene i Fjærland har blitt beskyldt for å drive landeveisrøveri. Hva synes du om bompengeinnkreving på veien?