Valgkampen er i gang

Arbeiderpartiet har ambisjoner om vinne Oslo og satser hardt på det blå Vestlandet. Det er under 300 dager igjen til velgerne bestemmer.

Hornindal Kommune

Med idyllisk beliggenhet i enden av Europas dypeste innsjø har ordfører Edvin Haugen varslet at han stiller til gjenvalg som ordfører i Hornindal. Etter at forgjengeren Bjørn Lødemel ble valgt inn på Stortinget er 30-åringen i den lille nordfjordkommunen en av to Høyreordførere i Sogn og Fjordane.

Kontrasten er stor til Oslogryta der Arbeiderpartiet har nominert Liebe Riber Mohn som byrådslederkandidat og Rune Gerhardsen til ordførerkandidat. I hovedstaden hvor valgkampen kommer til å få mye nasjonal oppmerksomhet, skal de kjempe mot Høyres byrådsleder Stian Berger Røsland og ordfører Fabian Stang.

Et kobbel med politiske veteraner har meldt seg på i ordførerkampen i Oslo. I tillegg til Arbeiderpartiets Rune Gerhardsen (64) og Høyres Fabian Stang (55), ønsker Frps Carl I. Hagen (66), Venstres Odd Einar Dørum (67), KrFs Aud Kvalbein (62) og SVs Marianne Borgen (59) å kjempe om ordførervervet i hovedstaden.

På Vestlandet står Arbeiderpartiet svakere enn i resten av landet og partiet har satt seg som mål å erobre Vestlandet ved kommunevalget. I Bergen skal tidligere RV-topp Marte Mjøs Persen forsøke å bli ordfører og Harald Scheldrup byrådsleder.

I Stavanger skal Cecilie Bjelland som i dag ikke sitter i Bysyret fronte valgkampen for Arbeiderpartiet mot et Høyre uten den populære Leif Johan Sevland.

I det rødgrønne fyrtårnet Trondheim må Arbeiderpartiet kjempe for å beholde makt, mens opposisjonen med Høyres Yngve Brox i spissen drømmer om å gjeninnta rådhuset etter åtte år med rødgrønt styre i trønderhovedstaden.

Men på de nasjonale stortingsmålingene har det blåst en blå vind de siste månedene. Dette har blitt bekrefetet av flere lokale kommunemålinger. Den blå vinden er synlig for eksempel i Drammen, Halden, Flora, Kvinnherad og Sortland.

Selv om det er lokale varaiasjoner tyder flere målinger på at de små partiene på Stortinget kan komme til å slite med oppslutningen ved neste års valg.

Med under 300 dager igjen har kampen om makt i kommune-Norge startet for alvor. Hvem tror du vil fremstå som vinnere av neste års kommunevalg?