Mona Sahlin gir opp

Mona Sahlin velger å gå av som partileder for Sosialdemokratene i Sverige.

Mona Sahlin

Tidligere i høst ledet Sahlin Sosialdemokratene til sitt dårligste valg på nesten 100 år i nabolandet. Valgnatten holdt Sahlin fast på at hun ville fortsette å lede partiet, etter to måneder med krtikk og debatt bestemte hun seg for å gå av.

Allerede i 1973 ble Sahlin politisk aktiv i SSU og som 25-åring ble hun i 1983 valgt inn i Riksdagen. Åtte år senere ble hun in arbeidsminister, før hun ble partisekretær. Mona Sahlin rykket opp som visestatsminister under Ingvar Carlsson, men måtte gå av etter at det ble avslørt at hun hadde brukt statens kreditkort til å gjøre private innkjøp. I 1998 gjorde hun comeback i toppolitikken som næringsminister.

For fire år siden ledet forgjengeren Göran Persson en sosialdemokratisk regjering til et historisk dårlig valg. Han hadde vært statsminister i nesten 10 år, da han tapte valget og trakk seg som leder for sosialdemokratene.

Mona Sahlin ble valgt til ny leder og fikk jobben med å gjenreise partiet. Hun rettet blikket mot Norge og snakket mye om hvordan Jens Stoltenberg sammen med SV og Sp klarte å gjenerobre makten etter fire år med borgerlig styre fra 2001 – 2005.

Sahlin gikk sammen med Miljöpartiet og Vänsterpartiet i kampen mot den populære statsministeren Fredrik Reinfeldt. De rødgrønne hentet inn hjelp fra Hollywood i et forsøk på å vippe de borgerlige ut av regjeringskontorene etter fire år.

Velgerne i Sverige svarte med å snu Sosialdemokratene ryggen. Med 30,7 prosent av stemmene beholdt de såvidt possisjonen som største parti. Men det dårligste valgresultatet siden 1914 sørget ikke for det maktskiftet de håpet på.

Etter to nederlag på rad føles det ikke rett å gå til valg neste gang med omtrent de samme ansiktene som har tapt, sa Sahlin i dag. Hele søndagen hadde hun sittet i møte med lederne for fylkeslagene, hvor det kom krav om at hun måtte gå av.

En måling før helgen viste at folkets tillit til Mona Sahlin har falt kraftig, men tallene viste heller ikke noen tydelig favoritt i kampen om å overta som leder.

Debatten om hvem som skal etterfølge Sahlin er i gang. To av de heteste kandidatene er partiets finanspolitiske talsmann Thomas Östros og partiets gruppeleder i Riksdagen Sven-Erik Österberg.

Den tidligere justisministeren Thomas Bodström sa for kort tiden fra seg plassen i Riksdagen, og sier han er uaktuell. Det samme gjelder velgerfavoritten Margot Wallström som sikter mot å bli FNs første kvinnelige generalsekretær.

Sahlin gjorde det klart at hun forlater Riksdagen etter lederskiftet som skjer på et ekstraordinært landsmøte i mars. Tror du de svenske sosialdemokratene vil reise seg igjen etter to katastrofevalg på rad?