Det handler om politisk vilje

For fem år siden lovet Kristin Halvorsen å avskaffe fattigdommen. Nå gir SV opp.

Halvorsen LøFtebrudd

Bildet er hentet fra TV 2s folkemøte i Ålesund i valgkampen 2005. SV-leder Kristin Halvorsen gikk til frontalangrep på daværende statsminister Kjell Magne Bondevik og hevdet han sviktet de fattige i Norge.

– Dette er jo ikke vanskelig, det handler om politisk vilje, sa hun før valget. Halvorsen fulgte opp da regjeringsplattformen ble presentert og fortalte stolt at “den nye flertallsregjeringen har satt seg som mål å avskaffe fattigdommen”.

Fire år senere ble Halvorsen konfrontert med sitt løfte, men nektet å si unnskyld til de fatttige. SV-lederen ble anklaget for moralsk svik av Lars Sponheim.

Fattigdommen blant barn har i følge SSB økt fra tre prosent i 1999-2001 til åtte prosent i 2006-2008. Ifølge SSB er det rundt 70.000 barn fattige i Norge.

I dagens utgave av Vårt Land innrømmer SV-nestleder Audun Lysbakken at de ikke klarer å redde alle fra fattigdom, slik partiet har lovet.

Tror du det er mangel på politisk vilje, slik Kristin Halvorsen anklaget Kjell Magne Bondevik for i 2005, eller er det andre årsaker til at det fortsatt er fattige i Norge?