Sosialistisk Velgerflukt

Sosialistisk Venstreparti har ikke hatt lavere oppslutning enn de har nå på 11 år.

1284

Novembermålingen TNS Gallup har laget for TV 2 sender SV ned til fem blank. Det er de laveste oppslutingen for partiet på våre målinger siden 1999.

Det er ikke hyggelige målinger om dagen, innrømmet partiets nestleder Bård Vegar Solhjell da han var gjest i programmet Kristiansen&Strand denne helgen. Solhjell la for få dager siden frem et nytt prinsipprogram ha håper skal gjenreise SV.

Solhjell tror han har oppskriften. Men veien er lang tilbake til april 2003. Da smilte Kristin Halvorsen fra øre til øre over rekordhøye meningsmålinger. SV var jevnstore med Arbeiderpartiet med en oppslutning på 21,5 prosent.

Ved inngangen til valgkampen i 2005 hadde SV støtte fra 14,6 prosent. Partiet endte på 8,8. Etter fire år i regjering fikk SV 6,2 prosent av stemmene.

I novembermålingen til Synovate er SV minst av partiene på Stortinget med sin laveste oppslutning siden 1980. Kurven i bildet under viser det løpende gjennomsnittet for SV fra starten av 2005 til november 2010. (Kilde: Partibarometeret).

Valgdagsmålingene har vist at SV mens de har sittet i regjering har mistet mange velgere til Arbeiderpartiet. Bakgrunnstallene i de siste målingene tyder på at velgervandringen fra SV til Arbeiderpartiet fortsetter.

Dersom SV mister like mange velgere fra 2009 som de gjorde i forrige stortingsperiode, ender partiet under sperregrensa med 3,6 prosent. Da vil partiet stå ribbet tilbake med kun et mandat fra Oslo på Stortinget.

Nestleder Bård Vegar Solhjell tror imidlertid partiets nye prinsipprogram er velegnet for å snu velgerflukten. Hva tror du om fremtiden til SV?