Sosialdemokrater i motvind

Arbeiderpartiet sliter med å begeistre velgerne. I Sverige gikk sosialdemokratene på en hundreårssmell og i Danmark er det igjen borgerlig flertall på målingene.

1284

Selv om Sosialdemokratene fortsatt er størst etter valget i Sverige er det med knapp margin. Partiet gjorde sitt dårligste valg på nesten 100 år. De borgerlige Moderaterna så 30-tallet og gjorde sitt beste valg siden allmenn stemmerett ble innført.

Mens velgerne flyktet fra sosialdemokratene, havnet Sverigedemokratene på vippen. På borgerlig side har Fredrik Reinfeldt ledet Moderaterna fra historisk lave 15,3 prosent i 2002 via 26,2 prosent i 2006 til rekordhøye 30,1 prosent.

Fremgangen til Moderaterna kommer samtidig som Høyre surfer høyt på meningsmålingene i Norge. De to partiene samarbeider og lærer valgkamp av hverandre. Derfor fulgte Høyreleder Erna Solberg intressert med i Sverige.

I Danmark har den borgerlig-liberale regjeringen slitt i motvind, men denne uken viste nye tall Megafon har laget for tv 2/politiken at det for første gang i år er borgerlig flertall på målingene. Fremgangen skyldes først og fremst støttepartiet Dansk Folkeparti.

Her hjemme mistet de rødgrønne flertallet på målingene like etter valget i fjor høst. Arbeiderpartiet har mistet mange velgere og som ved valget i Sverige har Høyre på enkelte målinger knivet med Arbeiderpartiet om å være størst.

Hva tror du er årsaken til at sosialdemokratene sliter i motvind, mens det ser ut til å blåse en borgerlig vind både i Sverige og her hjemme?