Partiet som skaper hodebry

Sverigedemokratenes inntog i Riksdagen skaper hodebry for de etablerte partiene.

1284

For 19 år siden kom det populistiske og innvandringsfientdlige partiet Ny Demokrati inn i Riksdagen. Nå heter nykommeren Sverigedemokratene og får råd fra en av de to sentrale personene som den gang satt i Riksdagen i tre år.

I 1991 måtte den borgerlige regjeringen samarbeide med Ny Demokrati. Etter årets valg vil ikke Fredrik Reinfeldt ha noe med Sverigedemokratene å gjøre. Partiet som fikk 5,7 prosent av stemmene og ligger an til 20 mandater skaper hodebry for ham.

Fredrik Reinfeldt ble den første borgerlige statsministeren som sikret en økt oppslutning ved et valg. Det har bare skjedd noen få ganger tidligere i Sverige og da er det Socialdemokratene som har sittet i regjeringskontorene Rosenbad.

Den borgerlige regjeringen som hadde flertall med 48,2 prosent gikk frem til 49,3 prosent, men det var ikke nok til å beholde flertallet. Reinfeldt ledet sitt eget parti Moderaterna til det beste valget siden allmen stemmerett ble innført i Sverige.

Mona Sahlin ledet Socialdemokraterna til sitt dårligste valg siden 1914. Arbeiderpartiets søsterparti tapte velgere på sitt samarbeid med SVs søsterparti Venstrepartiet og på motstanden mot skattefradrag for husholdningstjenester.

Bare halvparten av LO-medlemmene stemte på Sosialdemokratene, en rekordstor andel på 16 prosent av LO-medlemmene valgte å stemme på Moderaterna. Sosialdemokratene tapte flest velgere til Moderaterna og Miljöpartiet.

Likevel ble det Sverigedemokratene som stjal oppmerksomheten. De hentet flest velgere fra de to store partiene. Med 20 mandater i Riksdagen får partiet som vil bremse innvandringen med 90 prosent nå mer enn 110 millioner i partistøtte.

Sverigedemokratenes inntog i Riksdagen føyer seg inn i en bølge av fremgang for innvandringsfiendtlige partier i Europa. I flere svenske byer demonstrerte flere tusen mennesker i går kveld mot rasisme og fremmedfiendtlighet.

Hvor stor innflytelse tror du Sverigdemokratene får i nabolandet?