Kampen om jobben

Han har ikke bare kjempet for sin egen jobb. Kampen om jobben har preget store deler av valgkampen i Sverige foran dagens Riksdagsvalg.

1284

Hun skal så godt som aldri ha sett ham rasende. Fredrik Reinfeldt liker å ha kontroll. Han beskrives som en ensom ulv, uten mange nære venner.

Med kona Filippa ved sin side har han kjempet for å beholde jobben som statsminister i Sverige, en kamp som i følge ham selv først og fremst handler om muligheten til å gjennomføre flere viktige reformer for å skape nye jobber i Sverige.

Reinfeldt mener utviklingen i antallet arbeidsledige taleer for seg selv og skryter av at landet har kommet seg raskere enn de fleste etter finanskrisen. Han hevder mye står på spill ved helgens Riksdagsvalg om de borgerlige mister makten.

Sosialdemokratene er utålmodige. Vi kan ikke vente, er tittelen på en av kampanjene som det største opposisjonspartiet har kjørt i valgkampen. De vil gi Sverige en helt annen medisin som de mener vil skape langt flere jobber enn regjeringen kan.

I Sverige har Sosialdemokratene vært merr dominerende i politikken enn Arbeiderpartiet i Norge. Valget for fire år siden var det dårligste siden 1918. Nå tyder målingene på et enda dårligere valgresultat.

Likevel kjemper lederen Mona Sahlin for å overta joben som statsminister. Få kommentatorer tror det vil skje. I så fall blir hun Sveriges første kvinnelige statsminister. Beholder Reinfeldt jobben blir han den første statsministeren fra Moderaterna som blir gjenvalgt.

Begge de to kandidatene kan altså bli historiske. Hvem tror du vinner valget?