Folkets favoritt

Etter fire år med borgerlig regjering er det bare 19 prosent av svenskene som vil bytte ut Fredrik Reinfeldt med sosialdemokraten Mona Sahlin.

1284

To klare blokker står mot hverandre. En borgerlig allianse med Moderataerna, Folkpartiet, Centerpartiet og Kristdemokraterna har styrt landet i fire år. Utfordrerne kaller seg rødgrønne og består av Sosialdemokratene, Miljøpartiet og Venstrepartiet.

Det hele så nesten ut til å være avgjort for lenge siden. I vel tre år har den rødgrønne oposisjonen hatt et klart overtak på målingene. På vårparten snudde det og nå har den borgerlige alliansen skaffet seg et rekordstort forsprang.

Statsminister Fredrik Reinfeldt er en suveren ener på spørsmålet om hvem folk vil ha som statsminister. Selv blant LO-medlemmene står Reinfeldt sterkt.

For utfordreren Mona Sahlin er det trolig vinn eller forsvinn. Hun overtok et parti som for fire år siden gjorde sitt dårligste valg siden 1918. Da fikk Sosialdemokratene 35,0. I dag tyder målingene på at et slikt nivå er uoppnåelig.

Men de rødgrønne har langt fra gitt opp, og tror fortsatt at mange velgere er usikre og at valgvinden kan snu den siste uken.

Fra siden truer det innvandringskritiske partiet Sverigedemokratene som på alle målingene den siste uken har vært over sperregrensen for å komme inn i Riksdagen. Kommer partiet inn kan det havne på vippen mellom blokkene.

Hvem tror du vinner og styrer Sverige etter valget 19. september?