Kan Reinfeldt bli historisk?

Med to uker igjen leder Fredrik Reinfeldt over Mona Sahlin i kampen om Sverige.

Sosialdemokratene står i fare for å gjøre sitt dårligste valg i nabolandet, men fordi Miljøpartiet har langt høyere oppslutning på målingene er kampen mellom de to klare blokkene – den borgerlige alliansen som styrer og de rødgrønne spennende.

Rett nok har de borgerlige partiene på de to siste målingene hatt rent flertall med over 50 prosent av de spurte, men marginene er små.

Ved forrige valg i 2006 fikk statsminister Fredrik Reinfeldts parti Moderaterna 26,2 prosent. De opplevde den største fremgangen for noe parti siden 1921. Nå kniver de med sosialdemokratene om å være største parti på målingene. Så langt har ingen av de tre borgerlige statsministrene Sverige har hatt etter krigen har klart å bli gjenvalgt.

Sosialdemokratenes resultat i 2006 på 35,0 var det dårligste siden 1918, og målingene i dag tyder på at partiet risikerer ytterligere tilbakegang ved valget. Likevel kan de få statsministeren om valgvinden snur i rødgrønn retning.

Det innvandringskritiske Sverigedemokratene pendler rundt sperregrensen på fire prosent. Ingen av blokkene vil slippe partiet inn i varmen. I stedet snakkes det om mindretallsstyre på tvers av blokkene om partiet kommer inn i Riksdagen.

Fremdeles er det mange velgere som ikke har bestemt seg. En måling to uker før valget viser at de usikre velgerne er delt omtrent på midten. Evnen til å mobilisere de usikre kan dermed avgjøre valget i nabolandet. Hvem tror du vinner?