30 dager igjen: Slaget om Sverige

Om 30 dager står slaget om Sverige. Mona Sahlin kjemper mot Fredrik Reinfeldt.

Valget_i_sverige_814946p

For fire år siden ble han statsminister for en borgerlig koallisjonsregjering. På de fleste målingene siden valget i 2006 har opposisjonen i nabolandet hatt et klart overtak, men på forsommeren tok de borgerlige en knapp ledelse.

Med 30 dager igjen til valgdagen viser målingene at det er så godt som dødt løp mellom de to blokkene som kjemper om regjeringsmakten i nabolandet.

Målingene viser altså at det blir en kamp til siste stemme. Flere partier kjemper mot sperregrensa som også i nabolandet er på fire prosent (eller 12 prosent i en enkelt valgkrets), som faktisk kan komme til å avgjøre slaget om Sverige.

Hos de rødgrønne utfordrerne sliter statsministerkandidat Mona Sahlin på målingene. Partiet får lavere oppslutning enn ved forrige valg som var det dårligste for Sosialdemokratene i Sverige siden 1918. Vänstrepartiet sliter på firetallet, men Miljöpartiet ligger an til å gjøre sitt beste valg noen sinne.

I den borgerlige alliansen er statsminister Fredrik Reinfeldt populær og hans parti Moderaterna ligger klart over valgresultatet for fire år siden. Samarbeidspartiene Folkpartiet, Centerpartiet og Kristdemokraterna ligger lavere enn ved forrige valg.

Det innvandringsfiendtlige partiet har på flere målinger vært over fireprosentsterken, men faller under 30 dager før valget. Begge blokkene frykter en situasjon der partiet som i dag ikke er representert i Riksdagen havner på vippen.

Med 30 dager igjen er det så jevnt mellom blokkene at svensker bosatt i Norge kan avgjøre valget. Hvem tror du vinner slaget om Sverige?