Kan Norge bli kommuneblått?

Høyreleder Erna Solberg drømmer om å erobre halve kongeriket neste høst.

1284

Sommerens kommunevalgbarometer som TNS Gallup har laget for TV 2 viser at Høyre passerer Arbeiderpartiet og inntar posisjonen som største parti.

Et slikt valgresultat ville gitt borgerlig flertall i flere kommuner enn ved forrige valg og får Erna Solberg til å drømme om at halvparten av landets innbyggere etter neste valg skal bo i en kommune som har ordfører eller byrådsleder fra hennes parti.

Etter kommunevalget for tre år siden fortalte jeg historien om valgets egentlige vinnere. Ved å se på resultatene i de kommunene hvor ordførerne stilte til gjenvalg og sammenligne med partienes resultater på landsplan viste en tydelig ordførereffekt.

Lokale forhold spiller inn og nominasjonsprosessene som er i ferd med å starte i partiene kan få stor betydning for hvem som blir vinnere og tapere. I Kristiansand gir Høyres ordfører seg, i Skedsmo sier Ap-ordføreren stopp, mens det i Hamar er slutt for Einar Busterud som de siste 12 årene har vært ordfører for By- og bygdelista.

Borgerlige partier styrer i dag Oslo, Bergen, Stavanger og Kristiansand, mens Arbeiderpartiet sitter i dominerende posisjon i Trondheim og Tromsø. Kampen om storbyene blir viktig, ikke bare fordi det gir prestisje, men også mange velgere.

Sommerens kommunevalgbarometer gir Høyre og Frp samlet rekordhøye 47,1 prosent, mens regjeringspartiene får rekordlave 37,8 prosent.

Fortsatt er det over 430 dager igjen til kommunevalget 2011. Hvem tror du kommer til å stå frem som vinnere og tapere 12. september neste år?