Rødgrønn bunnotering

Stadig flere velgere snur ryggen til de rødgrønne. For første gang etter valget faller de under 40 prosents oppslutning på TNS Gallup måling for TV 2.

1284

Hver tredje velger har forlatt Arbeiderpartiet og Senterpartiet, mens annenhver velger som stemte på SV har funnet seg nytt parti eller er usikre. Det største regjeringspartiet mister 12 ganger så mange velgere til Høyre og Frp som de henter tilbake.

Bakgrunnstallene i junimålingen er dystre sett med rødgrønne øyne. Samlet får de tre partiene 39,9 prosent som ville gitt 68 mandater på Stortinget. Det er langt unna de 85 som trengs for å få flertall og enda lenger unna opposisjonen som får 101 mandater.

For et år siden lå Arbeiderpartiets oppslutning på 34,7 prosent, det var 20,1 prosentpoeng høyere enn Høyre. Siden den gang har pilene bare pekt oppover for Erna Solberg, mens det har gått trått for Jens Stoltenberg på målingene etter den knappe valgseieren. Nå har avstanden mellom de to største partiene krympet til 3,5 prosentpoeng

Arbeiderpartiet mister mange velgere til partiene på høyresiden. Det er i følge junitallene fra TNS Gallup 12 ganger så mange som stemte Ap i høst som i dag ville stemt på Høyre eller Frp, i forhold til antall blå velgere som har gått motsatt vei.

Et valg i dag ville gitt regjeringspartiene 68 mandater, mens opposisjonen ville fått rekordhøye 101. Høyre og Frp mangler nå bare to mandater på flertall.

Hva tror du er årsaken til at velgerne rømmer fra de rødgrønne partiene?