Budsjettkutt er populært

De etablerte partiene er tapte, mens et nytt parti fremstår som den store vinneren.

Den tsjekkiske juryen ga ingen stemmer i Melodi Grand Prix, i stedet stemte tsjekkerne denne helgen ved valg. Et valg der innbyggerne ga de to store partiene en solid nesestyver med å påføre dem det dårligste valgresultatet siden 1996.

Det er ikke ofte både Sosialdemokrater CSSD 22,08 prosent (- 10,25) og de konservative ODS 20,22 (- 15,14) begge er tapere. Men det skjedde altså i Tsjekkia, et land med et budsjettunderskudd på 5,9 prosent.

Nykommeren TOP 09 fikk hele 16,70 prosent. Partiet beskriver seg selv som konservativt og gikk til valg blant annet å å kutte de offentlige utgiftene. TOP 09 ble størst i Praha og i følge valgdagsmålingen størst blant velgere under 30 år.

Kommunistpartiet KSCM fikk 11,27 prosent og sentrumspartiet VV 10,88. Ingen av de andre partiene kom over sperregrensa i landet som er fem prosent.

Lederen for sosialdemokratene trakk seg etter valget fordi velgerne ville ha en sentrum-høyrekoalisjon. I valgkampen har Hellas blitt brukt som skremmebilde. Tsjekkerne stemte for budsjettkutt, det gjenstår å se hvor populært det blir.