Trines tøffe jobb

Venstre ville kommet over sperregrensa om bare velgerne under 30 år bestemte.

1284

I dag ble Trine Skei Grande valgt til ny partileder etter Lars Sponheim. Han klarte 3,9 prosent ved sitt siste stortingsvalg, det samme som partiets oppslutning er nå.

En gjennomgang av alle intervjuene i TNS Gallups partibaromentre etter valget viser at to av tre velgere som stemte Venstre i fjor høst ville ha gjort det samme i dag. To av tre tidligere Venstrevelgere som har funnet seg et nytt parti har gått til Høyre.

Analysen viser at to av tre Venstrevelgere som er intervjuet bor i sentrale kommuner, mens oppslutningen er lavere i distriktskommunene.

I sentrale kommuner har Venstre 4,4 prosents oppslutning, mens den bare er på 1,8 prosent i de minst sentrale. Tallene fra TNS Gallup bekrefter dermed resultatene fra stortingsvalget som viste høyere oppslutning i storkommuner enn i typiske nynorskkommuner der Venstre tradisjonellt har stått sterkt.

Venstre ville havnet over sperregrensen dersom bare velgerne under 30 år fikk bestemme. Faktisk er hver tredje spurte etter valget som sier de vil stemme Venstre under 30 år. Ingen andre partier så høyandel unge velgere.

Partiet har vunnet noen få nye velgere etter valget, men mistet noen flere. Venstre ligger fortsatt på samme nivå som de gjorde valgdagen. Den nyvalgte lederen føler seg sikker på at partiet kommer over sperregrensen ved neste valg.

Tror du hun får rett eller vil Venstre slite med å komme over 4-prosent?

[sumo progid=”418916″]