Blå bølge over Norge

Regjeringspartiene sliter, mens Erna Solberg virker som en magnet på velgerne.

1284

Det er snart ni år siden smilene hos høyrefolk har vært like store som de er for apriltallene fra TNS Gallup. Den gang var Jens Soltenberg statsminister, Arbeiderpartiet fikk flere rekordsvake målinger, mens Høyre nådde 30-tallet.

Med 26,1 prosent på aprilmålingen TNS Gallup har laget for TV 2, puster Erna Solberg nå Jens Stoltenberg i nakken. Både i hovedstadsområdet og på Sør- og Vestlandet er Høyre størst. Partiet henter velgere fra alle de andre. Bakgrunnstallene tyder på at rundt 70.000 Ap-velgere fra i fjor i dag ville stemt Høyre.

For et år siden flyktet velgerne fra Høyre. Erna Solberg avviste at det var krise da Høyre slet med 12,6 prosent et halvt år før stortingsvalget. Tross rødgrønn seier gikk Høyre klart frem til 17,2. Etter valget har pilene fortsatt oppover.

Fortsatt er det et stykke igjen til rekord for Høyre, som gjorde sine to beste stortingsvalg etter krigen i 1981 med 31,8 prosent og i 1985 med 30,4 prosent. Likevel er det ingen tvil om at det er Høyre som er vinneren og Ap taperen etter valget.

Tror du Høyre vil passere Arbeiderpartiet og bli største parti på målingene?