Opprør på gang i fjøset

Ei krone mer for literen, krever en kampklar Senterpartiordfører i Grong. Han er klar for det bøndene håper blir vårens vakreste eventyr.

Bondeoppror1024_788054i

Katten lusker innenfor fjøsdøra, og venter på en melkeskvett til. Ordfører Erik Seem gjør seg klar til å ta ettermiddagens fjøsstell, mens han engasjert forteller om hva som må til for å gjenreise bygdene – han vil ha ei krone mer for literen.

En iskald sno og snødekte jorder forteller at det er en stund igjen til oppgjøret. Hvert år håper bøndene på at det skal bli vårens vakreste eventyr, men stort sett blir de skuffet. Nå mener ordføreren i Grong at situasjonen er dramatisk.

Mens Senterpartiet har styrt Landbruksdepartementet siden 2005 har inntektene til bøndene gått ned, og nedgangen er større enn for bønder i EU-land. Det har blitt færre gårdsbruk, ferske tall viser at en av ti gårder er borte.

I Grong stemte mer enn halvparten av innbyggerne på Senterpartiet, som fikk rent flertall i kommunestyret ved forrige valg. Ordføreren rister på hodet og er langt fra fornøyd med hva egne partifeller i regjeringskvartalet i Oslo har fått til.

I fjøset forteller Grong-ordfører Erik Seem meg at kameraten og partifellen Lars Peder Brekk må vise muskler. Om Senterpartiet ikke innfrir i jordbruksoppgjøret, mener han de like godt kan forlate den rødgrønne regjeringen.

Noen mil lenger sør i Trøndelag traff jeg bonde Olav Vasseljen i Malvik. Han er skuffet over de siste jordbruksoppgjørene. Den nyvalgte lederen av Senterpartiet i Sør-Trøndelag, Gunn Iversen Stokke er heller ikke fornøyd, og bekymret.

Hva mener du om Senterpartiets innsats for bøndene i den rødgrønne regjeringen?