Maktkamp i kirkestua

De styrket seg på Inderøysodd, bløtkake og kaffe. Så startet rabalderet i KrF.

1284

Sakshaug kirkestue på Inderøya var fylt til siste plass, det er mange år siden oppmøtet har vært like stort på et årsmøte i Nord-Trøndelag KrF.

Gruppelederen på fylkestinget Britt Tønne Haugan var innstilt som ny fylkesleder. For to uker siden sa hun til TV 2 at en diskusjon om ledelsen i KrF var naturlig etter at partiet gjorde historiens dårligste stortingsvalg i fjor høst. Det skulle straffe seg.

Det var noe med stemningen under hele møtet, som virket delt i to klare fløyer. Tønne Haugan fikk motkandidat, fylkesråd Johannes Sandstad. Han begrunnet sitt kandidatur med at KrF i Nord-Trøndelag trenger en annen røst som ikke kritiserer ledelsen og kritiserte motkandidatens åpne stil med å diskutere saker i mediene.

Dermed var fløykrigen i gang for alvor. Årsmøtet i et av KrFs minste fylkeslag utviklet seg til en kamp for eller mot Dagfinn Høybråten som leder. Alle som støttet Sandstad på talerstolen brukte Tønne Haugans uttalelser om at KrF bør vurdere å skifte partiledelse etter katastrofevalget i fjor høst som begrunnelse. Av dem var det flest eldre menn, mens mange av kvinnene støttet Britt Tønne Haugan.

Et årsmøte i ei kirkestue i Nord-Trøndelag ble dermed den første styrkeprøven mellom fløyene, som endte med tap for Høybråpten-kritikerne. Stemningen var alt annet enn hjertlig og de som tapte kampen frykter at det blir liten takhøyde for debatt.

Tror du Dagfinn Høybråten er den rette til å lede KrF frem mot neste valg?