Er sentrum dødt?

Alle sentrumspartiene sliter, tretten år etter at de kapret hver fjerde velger.

Det var svært få som trodde Norge ville få en sentrumsregjering før valget i 1997, da samlet KrF, Senterpartiet og Venstre 26,1 prosent av velgerne.

KrF som på i februar 1998 hadde historisk toppnotering med 21,5 prosent, ser nå firetallet på flere målinger. På TNS Gallups februarmåling for TV 2 fikk de tre sentrumspartiene bare 13,5 prosent. Gjennomsnittet gir akkurat nå sentrum 14,3.

Nationens måling viser at de tre sentrumspartiene har minst lojale velgere. Også TV 2s to partibarometre så langt i år viser lave lojalitetstall for sentrum.

Avtroppende Venstreleder Lars Sponheim tror velgerne som vil kvitte seg med de rødgrønne vil vende seg mot Frp, fordi sentrum er knust som politisk alternativ.

Venstre har slitt med å heve seg over sperregrensen, etter at de manglet noen få tusen stemmer på 4-tallet ved valget i fjor høst. Kristelig Folkeparti og Senterpartiet har heller ikke kapret mange nye velgere og nærmer seg sperregrensen.

I Senterpartiet er det flere som har satt døra på gløtt for et nytt sentrumssamarbeid, dersom det rødgrønne samarbeidet ryker. Tror du sentrum kan gjenreises eller vil valgene i fremtiden stå mellom en rød og en blå blokk?