Har KrF noen fremtid?

Dagfinn Høybråten skulle redde et kriserammet Kristelig Folkeparti, nå tar røster i partiet til orde for at han bør byttes ut på neste landsmøte.

Det var et kriserammet Kristelig Folkeparti som kastet Valgerd Svarstad Haugland etter det skuffende lokalvalgresultatet på 6,4 prosent i 2003. Dagfinn Høybråten var redningsmannen, men har så langt ikke klart å løfte oppslutningen. Stortingsvalget i høst var historisk nedtur for partiet som bare samlet 5,5 prosent av velgerne.

Gruppeleder i Nord-Trøndelag KrF, Britt Tønne Haugan, mener partiet ikke bare trenger ny profil, men tar også til orde for å skifte ut Høybråten.

1284

KrF-veteranene Gunnar Prestegård og Karl Johan Halleråker vil gå i forbønn for Høybråten, noe som provoserer tidligere partileder Valgerd Svarstad Haugland.

Debatten om KrFs veivalg er i full gang etter at nestleder Inger Lise Hansen i helgen åpnet for debatt om flere kontroversielle saker, i et forsøk på å nå nye velgergrupper. Ikke alle liker utspillet. Varaordfører i Oslo Aud Kvalbein sier til Vårt Land at Hansen driver et fantasiprosjekt, og sier hun ikke skjønner hva Hansen gjør i partiet.

Professor i kirkehistorie Bernt T. Oftestad mener problemene stikker dypt for KrF. Han spår at partiet vil hangle videre ved kommunevalget, før de faller under sperregrensa ved neste stortingsvalg og deretter går mot full oppløsning.

Tror du KrF vil overleve som parti, eller er de på vei over i historiebøkene?