Hvor går veien videre?

Mens Høyre går til himmels på en fersk TV 2-gallup, sliter Kristelig Folkeparti både med intern uenighet om veien videre og med å kapre gallupvelgere.

Februarmålingen TNS Gallup har laget for TV 2 viser 5,0 (- 0,2), dermed holder de seg nok en gang under resultatet fra katastrofevalget i fjor høst på 5,5.

I helgen fikk flere KrF-delegater kaffen i vrangstrupen da nestleder Inger Lise Hansen tok til orde for fornyelse av partiet under Stavangerkonferansen. Etter utspillet har debatten rast, og sterke krefter står mot hverandre.

Det var nettopp under en slik lokalpolitikerkonferanse at KrF valgte Høybråten til redningsmann etter at den forrige havarikommisjonen i partiet i realiteten avsatte Valgerd Svarstad Haugland som leder. Men suksessen har uteblitt.

1284

Valgdagsmålingen TNS Gallup laget for TV 2 i september viste at KrF mistet dobbelt så mange velgere til Høyre og Fremskrittspartiet fra 2005, sammenlignet med hvor mange velgere de mistet til de rødgrønne regjeringspartiene.

Målingen i februar viser at bare tre av fire som stemte KrF i september ville gjort det samme i dag og partiet henter knapt en eneste ny velger.

Stikk motsatt er det for Høyre som henter velgere fra så godt som alle de andre partiene. Høyre er jevnstore med Arbeiderpartiet blant de eldste velgerne og henter også flest velgere som satt hjemme ved valgdagen i september.

Det er bare et år siden Høyre slet med lav oppslutning på målingene, og Høyrelederen mener KRF snarest mulig bør bli enige om et kjernebudskap. Hvor mener du KrF bør gå dersom de skal kapre flere velgere ved de neste valgene?