Er de gamle nok til å bestemme?

Regjeringen åpner for forsøk med stemmerett for 16-åringer neste høst.

I dag presenterte kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete (Sp) det nye e-valgprosjektet, der alle innbyggerne i 11 kommuner skal få mulighet til å stemme på nett. I fire av kommunene skal også 16-åringene få stemme.

Nettvalg ÅLesund

Ved Skarbøvik ungdomsskole i Ålesund traff vi i dag de engasjerte tiendeklassingene Elisabeth Berge, Anders Skarbø Longva og Helene Kjerstad, som gleder seg til å bruke nettet når de får lov til velge lokalpolitikere. Når de neste høst kan stemme ved hjelp av noen tastetrykk på laptopen, tror de mange vil engasjere seg.

Det er 16-åringene i Hammerfest, Mandal, Re og Ålesund som får være med på forsøket der de kan stemme via dataskjermen, i seksten andre forsøkskommuner kan de unge stemme på gamlemåten. Barneombudet har vært kritisk til at ikke alle kommuner som ønsker det, får lov til å gi 16-åringene stemmerett ved lokalvalget.

For en tid tilbake sa valgforsker Frank Aarebrot at man like gjerne kunne gi 12-åringer stemmerett, dersom man senket aldersgrensen fra 18 til 16 år. Nå får altså 16-åringene lov til å stemme i noen utvalgte kommuner som et forsøk.

Synes du 16-åringene er gamle nok til å være med å bestemme hvem som skal velges inn i kommunestyrene eller er de for unge?