Høyre tar bølgen

Høyre tar bølgen over støtte fra hver fjerde spurte i kommunevalgbarometeret.

Erna Solberg smiler over oppslutningen på 25 prosent, men er samtidig litt redd for at gode tall nå vil skape stor fallhøyde i tiden frem mot september 2011.

Bakgrunnstallene i kommunevalgbarometeret TNS Gallup har laget for TV 2 viser at 85 prosent av velgerne som stemte Høyre ved stortingsvalget i fjor høst, ville gjort det samme ved et kommunevalg i dag. Ingen andre partier har så lojale velgere.

Høyre henter fem ganger så mange velgere fra Arbeiderpartiet som går motsatt vei, de trekker også til seg mange velgere som stemte Frp og Venstre. På spørsmål om kommunevalg står Høyre nå sterkt både blant yngre og eldre velgere.

Bakgrunnstallene viser at Høyre kjemper med Arbeiderpartiet om å være størst både i Oslo, Akershus og på Sør- og Vestlandet. I mange folkerike kommuner vil partiet kunne manøvrere seg frem til makt, i samarbeid med andre borgerlige.

Når Høyre vokser krymper imidlertid potensielle samarbeidspartnere. Alle de tre sentrumspartiene (Sp 6,4 prosent, KrF 4,9 prosent og Venstre 3,6 prosent) ligger an til å gjøre sine dårligste lokalvalg etter krigen.

Det er vel 30 år siden Høyre gjorde sitt beste kommunevalg (i 1979) med støtte fra 29,2 prosent av velgerne. Tror du de kan kopiere resultatet neste høst?