Er Ap på vei opp?

Arbeiderpartiet henter inn igjen noe av det tapte fra bråket før jul, men det ser foreløpig ut til at de sliter med å finne tilbake til formen fra valgdagen.

1284

Den første målingen fra TNS Gallup for TV 2 i år viser at Arbeiderpartiet går mest frem, men fremgangen er bare halvparten så stor som gallupsjokket i desember.

Bakgrunnstallene viser at det er noen flere av velgerne som stemte på partiet i høst som ser ut til å vende tilbake. Samtidig tyder tallene på at Ap igjen henter velgere fra lillesøster SV i den rødgrønne regjeringen.

De to minipartiene i regjeringen går begge tilbake på målingen. Samlet står de rødgrønne nå på samme nivå som Fremskrittspartiet og Høyre med 79 mandater.

Bakgrunnstallene viser at de to partiene på høyresiden har flere lojale velgere enn Arbeiderpartiet, som til gjengjeld er størst i alle aldersgrupper. Høyreleder Erna Solberg ser imidlertid ut til å ha fått flere både yngre og eldre velgere.

Tallene tyder imidlertid på at Høyre står svakt nord for Dovre, mens de nesten puster Arbeiderpartiet i nakken i hovedstadsområdet på spørsmål om hva velgerne ville ha stemt dersom det var stortingsvalg i morgen.

Nå seiler en ny problemsak opp for de rødgrønne som får flengende kritikk fra tidligere LO-leder Gerd Liv Valla. Ap-nestleder Helga Pedersen tror ikke partiet har fått varige skader etter bråket rundt biodieselsaken før jul, selv om oppslutningen nok er lavere enn hva hun og resten av Ap-ledelsen hadde ønsket seg. Hva tror du?