Den fineste snøengelen

Hadde de rødgrønne partilederne reist til Soria Moria i dag kunne de konkurrert om hvem som laget den fineste snøengelen. Opposisjonen ville hengt seg på.

Når man vinner et valg gir ofte en bonuseffekt på de første målingene etter valget. For fire år siden var den svært tydelig for de rødgrønne. I høst varte valgvinden bare i sju uker fra valget til målingene viste at det igjen var borgerlig flertall.

Kampen mot arbeidsledighet var hovedbudskapet til statsminister Jens Stoltenberg da han oppsummerte hva som har skjedd etter den knappe valgseieren. Høsten på Stortinget har i stor grad vært preget av en sak og hvordan regjeringen håndterte den.

1284

Ikke siden Søviknes-saken rystet Fremskrittspartiet har et parti falt like dramatisk fra en måned til den neste som Arbeiderpartiet gjorde på årets siste måling TNS Gallup har laget for TV 2. Flere andre målinger har vist svakere tall for statsministerens parti enn hva Ap oppnådde i september. Den langsiktige effekten gjenstår å se.

Den politiske høsten har inneholdt en selvbiografi hvor Karita Bekkemellem tok et oppgjør med Jens Stoltenberg og en roman hvor Åslaug Haga gjør det samme. Den tredje eksstatsråden Bjarne Håkon Hanssen forsvant etter mye turbulens til pr-bransjen.

Opposisjonen har flere ganger spådd regjeringens et kort liv, første gang allerede den dagen da det nye Stortinget kom sammen til Trontalen. Da var Lars Sponheim allerede ute av rampelyset, han manglet 338 stemmer på mandat.

I skyggen slikker resten av Venstre sine sår, mens Dagfinn Høybråten har nedsatt et evalueringsutvalg etter å ha ledet KrF til sitt dårligste valgresultat.

Siv Jensen omgrupperer Frp-troppen, mens Erna Solberg kan smile over fremgang for Høyre på målingene, men det smaker ikke like godt etter valget. Solberg kan selv glede seg over fremgang i de personlige karakterbøkene, hvor fiskeriminister Lisbeth Berg Hansen havner på bunn, etter en svært turbulent start.

Politikerne har ønsket hverandre god jul. Dersom de skulle møtes før nyttår kunne de kanskje konkurrert om å lage den fineste snøengelen. Det er ikke sikkert lederne for de tre regjeringspartiene ville blitt enige, og opposisjonen ville ganske sikkert meldt seg på i konkurransen. Hvem tror du ville vunnet?