Natten da noe gikk galt

Det var natten da alt måtte stemme i Stortinget, så ble det likevel stor dramatikk.

Alle representantene hadde fått beskjed om å møte opp i god tid. De tradisjonelle utbyttingene som gjøres for å sikre at noen kan være borte, men at styrkeforholdet mellom partiene forskyves var inndratt. Alle måtte være tilstede i Stortingssalen.

1284

På vei inn til den lange budsjettavstemningen småfleipet flere representanter med at de kanskje ikke var helt sikre på hvordan de ville stemme, stemningen var lett nervøs, men alle var sikre på at regjeringen ville få flertall med 86 mot 83.

Så kom stemmetallene opp på tavla. Gispet som gikk gjennom salen kan ikke jeg huske å ha hørt ved noen avstemning tidligere. 85-84 stod det, og Stortingspresident Dag Terje Andersen leste tallene, mens representanene kikket seg forvirret rundt.

Jeg startet umiddelbart jakten på utskriften fra avstemningen. Det elektroniske stemmeanlegget registrerer nemlig hvilke reprsentanter som har stemt for og hvilke reprsentanter som har stemt mot de ulike forslagene.

En budsjettastemning varer lenge, men etterhvert kom Harald Grønn fra Stortingets administrasjon ut fra salen. Han skaffet utskrifter og før representantene var ferdige med de andre avstemningene trodde vi det skyldtes en teknisk feil.

Likevel kastet de seg over listene, spesielt de rødgrønne. De ville ha klarlagt om det var en utbryter i egne rekker, i saken som statsm inisteren har lagt all prestisje inn i å få vedtatt. Stemningen i vandrehallen var nesten elektrisk midt på natta.

Den omstridte biodieselavgiften er nå vedtatt. I finansdebatten var det Per Olaf Lundteigen som slapp katta ut av sekken med å si at alternativet til å stemme for budsjettet var en regjering med støtte fra Høyre. Han frykter for samarbeidsklimaet på rødgrønn side, dersom regjeringen ikke gir stortingsgruppene spillerom.

Hva synes du om statsminister Jens Stoltenbergs håndtering av saken?