Gressplenen i Vandrehallen

Regjeringen gjør som planlagt og lytter ikke til en høylytt protest fra Stortinget.

Allerede samme dag som statsbudsjettet ble lagt frem åpnet SV-leder Kristin Halvorsen for omkamp om den omstridte biodieselavgiften. Et halvt år tidligere var det hun som hadde meg seg forslaget til regjeringens budsjettkonferanse.

I dag innrømmer SV-statsråd Erik Solheim at han ikke forstod hva han var med på. Da regjeringen behandlet forslaget protesterte Senterpartiet, mens Arbeiderepartiet og SV stod sammen og sørget for et klart flertall for avgiften.

Protestene har samlet alt fra miljøbevegelsen til bilistorganisasjonene. Flere rødgrønne politikere på Stortinget har markert sin motstand, mens Jens Stoltenberg stod på sitt. Avgiften blir dermed innført, slik en samlet rødgrønn regjering ønsket.

Stoltenberg har imidlertid sendt representanter for de to andre partiene ut for å forsvare avgiften, slik så det ut i Stortingets spørretime. I kveldens Tabloid hevdet Bellonas Fredric Hauge at regjeringen ikke lenger har miljøtroverdighet.

Mens forrige Stortingsperiode startet med at noen av SVs representanter stilte seg sammen med demonstranter på plenen utenfor Stortinget, har denne perioden startet med at både SV og Senterpartiet protesterer i Vandrehallen.

En samlet opposisjon mener saken er pinlig for regjeringen. Da Stortinget åpnet tidligere i høst sa en samlet opposisjon at de tror regjeringen sprekker før det har gått fire år, mange av dem spår sprekk før kommunevalget. Hva tror du?