De kartlegger deg

Fikk du besøk av en politiker på døra under valgkampen? Det er langt fra sikkert at de tilfeldigvis banket på akkurat din dør.

I Danmark er det lokalvalg på tirsdag, politikerne kjemper innbitt om de siste stemmene som kan avgjøre valget i mange kommuner.

Ved stortingsvalget tidligere i høst var det til sammenligning bare et par tusen stemmer som sikret de rødgrønne partiene mandatflertall.

I kampen om velgerne bruker partiene stadig mer avanserte verktøy for å kartlegge hvor de mest interessante og potensielle velgerne bor. I tillegg kjøper partiene meningsmålinger for å måle hvor stor tillit de har på enkeltsaker og hvordan budskapet deres blir mottatt blant velgerne. Igjen er de mest opptatt av de potensielle.

Den danske avisen Berlingske Tidende fortalte i sin lørdagsutgave om et firma som for første gang har solgt et kartleggingsverktøy til de fleste partier. Verktøyet kan politikerne bruke til å finne ut hvor de mest interessante velgerne bor.

Også ved det norske valget kartla kandidater potensielle velgere. Abid Q. Raja fortalte åpent at han besøkte velgere med pakistansk bakgrunn. Venstrepolitikeren var ikke alene. Arbeiderpartiet laget sammen med firmaet Experian velgerkart over mange norske kommuner. Dermed drev de målrettet valgkamp, ikke tilfeldige husbesøk.

Den danske valgeksperten Kasper Møller Hansen sier bruken av de verktøy for å kartlegge velgere viser at det har skjedd en klar mentalitetsendning hos partiene. Trolig får vi se mer av dette også både i Sverige og Norge ved de neste valgene.

Hva synes du om at politikerne kartlegger hvem de skal besøke i valgkampen?