Kan hun kopiere Stoltenberg?

Mona Sahlin drømmer om å kopiere Jens Stoltenberg med rødgrønn regjering.

Mona Sahlin (S) og Fredrik Reinfeldt (M) i Riksdagen. Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Mona Sahlin (S) og Fredrik Reinfeldt (M) i Riksdagen. Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Et knapt år før svenskene går til valgurnene tyder de siste meningsmålingene på at valget i nabolandet kan bli like jevnt og spennende som det norske.

Etter at en borgerlig allianse med lederen for det Moderata samlingspartiet Fredrik Reinfeldt i spissen (Høyres søsterparti i Sverige) inntok regjeringskvartalet Rosenbad sammen med Folkpartiet (Venstres søsterparti), Kristdemokraterna og Centern for fire år siden, har venstresiden hatt flertall på de fleste meningsmålingene i landet.

Med Jens Stoltenberg som forbilde vil Sosialdemokratenes leder Mona Sahlin danne en rødgrønn regjering sammen med Vänsterpartiet og Miljöpartiet. Men samme dag som Sahlin åpner kongressen til det sosialdemokratiske partiet kommer Dagens Nyheter med en måling som viser at det nå er dødt løp mellom blokkene.

Mona Sahlin er heller ikke like populær i nabolandet som Jens Stoltenberg er i Norge. For tre år siden var det en svært upopulær Göran Persson som måtte gå av som statsminister. En måling i Expressen i dag viser at Sahlin gjør det enda dårligere.

Mens Stoltenberg måtte forsvare seg fra regjeringskavartalet, er Sahlin i angrepsposisjon foran valget 19. september. Tror du hun kan kopiere Stoltenberg?