Den store kabalen

Statsminister Jens Stoltenberg får flere innspill enn de fleste når han legger kabal.

Det er mange brikker som skal på plass når en statsminister setter sammen et mannskap han håper vil holde sammen de fire neste årene. Jens Stoltenberg nærmer seg en løsning på kabalen som snart skal presenteres på slottsplassen.

Kristin Halvorsen har vært en av jokerne i kabalen. I helgen meldte TV 2 at hun går fra finansdepartementet til kunnskapsdepartementet, det utløser trolig en større rokering av statsråder enn om hun hadde fortsatt i finansministerstolen.

Halvorsens bytte åpner for comeback i finansdepartementet som nå skal styres av Sigbjørn Johnsen. Dermed får regjeringens største parti de to ministerpostene i regjeringen (stats- og utenriks), samt statsråden i finansdepartementet.

Det virker klart at SV som følge av det dårlige valgresultatet partiet fikk får en statsråd mindre enn de fikk for fire år siden. Sosialistisk Venstreparti satser på Audun Lysbakken som en av de nye profilstatsrådene i Likestillingsdepartementet.

Arbeiderpartiet skal ha nytt mannskap i de tunge postene som statsråder både for helse-, arbeids- og sosialsaker. Anne-Grete Strøm-Erichsen går fra forsvar til helse.

Næringsminister Sylvia Brustad søker jobb i næringslivet og flere av de andre statsrådene i Stoltenbergs regjering kan komme til å bytte departement.

Dermed ser det ut til at Jens Stoltenberg gjør en ganske stor rokade i regjeringen når han er ferdig med å legge den nye kabalen. Fremdeles skal det gjenstå noen kort som ikke er på plass. Tror du Stoltenbergs nye mannskap vil lykkes?