Sprekker de rødgrønne?

Opposisjonspartiene spår rødgrønne sprekk i løpet av de neste fire årene.

Denne uken har de rødgrønne partiene lagt frem sin nye plattform som de planlegger å styre etter de neste fire årene. En del av plattformen har blitt til Trontalen som Kongen leste da han foretok den høytidelige åpningen av det 154. Storting.

Det er den mest på Løvebakken kan måle seg med den høytidelige åpningen. I dag var det sju sør-trøndeske representanter som hadde æren av å ta i mot Kongen. De folkevalgte har med seg familiene, og hele det offisielle Norge er på plass i Stortinget.

Trontalen marker åpningen på stortingsåret. Dagens tale inneholdt ingen overraskelser, men opposisjonspartiene var krassere i kritikken enn de har vært de siste årene. En samlet opposisjon spår at de rødgrønne sprekker de neste fire årene.

I dag valgte Sosialistisk Venstreparti Audun Lysbakken til sin nye parlamentariske leder. Det betyr at 32-åringen fra Bergen får jobben med å holde partiet samlet, og sørge for at det ikke oppstår sprekkdannelser i regjeringssamarbeidet.

Opposisjonspartiene trekker frem miljø- og asylpolitikken som to områder de mener har kraft til å sprenge regjeringen, men de peker også på at regjeringsslitasje og velgerflukt på meningsmålingene kan føre til at SV forlater regjeringskontorene.

Tror du de rødgrønne vil holde sammen i fire nye år, eller sprekker regjeringen?