Kampen mot sperregrensa

Den første målingen fra TNS Gallup etter valget sender Kristelig Folkeparti under sperregrensa, mens Venstre klatrer over med et nødskrik.

Det har gått nøyaktig tre uker siden valget når TV 2 i kveld presenterer den første målingen etter høstens Stortingsvalg. Tallene viser at kampen mot sperregrensa kan bli sentral for flere av partiene frem mot neste stortingsvalg i 2013.

Mens det på valgdagen var Venstre som manglet 0,1 på sperregrensa, er det på kveldens TV 2 måling Kristelig Folkeparti som kryper under med 3,7. Bakgrunnstallene viser at de tre ukene som har gått siden valget har ført til at hver tredje spurte som sier de stemte på KrF har snudd ryggen til Dagfinn Høybråten. Halvparten har gått til Høyre.

Nedturen for KrF kommer bare tre uker etter historiens dårligste valgresultat for partiet. Det pågår en intens debatt i organisasjonen om partiet skal bli et bredere folkeparti eller fokusere mer på de kristne grunnverdiene frem mot neste valg.

Valgdagsmålingen for tre uker siden ga et bilde at et parti som har store problemer. Resultatet fra stortingsvalget viste at det bare var i 10 kommuner KrF gikk frem med ett prosentpoeng eller mer, partiet gikk tilbake i alle fylker. Også i kjerneområdene, de såkalte bedehuskommunene var tilbakegangen stor for KrF.

Tre uker etter valget kjemper to partier mot sperregrensa. Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti har den forløpig på avstand, men frykter nok å havne i samme situasjon. Fireprosentstreken utgjør stor forskjell – på selve valgdagen.

Tror du noen av partiene på Stortinget havner under sperregrensa i 2013?